Externe

Parlamentul catalan a votat pentru independența față de Spania

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”, transmit agențiile internaționale de presă.

Cu puțin timp înainte, parlamentul Cataloniei a adoptat o moțiune privind începerea unui „proces constitutiv” pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular și Ciudadanos au părăsit sala de ședințe înaintea votului, lăsând să se pronunțe doar parlamentarii din formațiunile Junts pel Si (Uniți pentru Da), CUP — partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont — și Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos), scrie Moldova24.

Moțiunea, care fusese înaintată de deputați ai formațiunilor Junts pel Si și CUP, prevede „constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic și social”.

Carles Puigdemont, a anunțat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, și că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenței acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunțe explicit la autoproclamarea independenței, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituția Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.

 

loading...

Comments are closed.