Parlamentul Letoniei a decis să permită cetăţenilor săi să lupte voluntar în Ucraina

Parlamentul Letoniei a votat luni în unanimitate pentru a le permite cetăţenilor letoni să lupte în Ucraina, dacă doresc, a anunţat legislativul leton într-un comunicat, informează Agerpres.ro

Cetăţenii noştri care vor să sprijine Ucraina şi voluntarii care ajută acolo pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poate face acest lucru” dacă doresc, a spus Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.

Forţele militare ruse au lansat joia trecută o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unei estimări a ONU, UE trebuie să se pregătească pentru o criză umanitară „de proporţii istorice” în Ucraina, care ar putea genera „peste 7 milioane” de persoane refugiate, dacă ofensiva rusă va continua.

Sâmbătă, Ambasada Ucrainei în Israel a făcut apel către comunitatea ucraineană din această ţară, dar şi către populaţia israeliană în general, să se alăture luptei împotriva trupelor ruse care au lansat joi o invazie asupra Ucrainei.

Apelul este făcut după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel şi către cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

Duminică, 27 februarie, Zelenski i-a îndemnat pe străini să se îndrepte către ambasadele Ucrainei din întreaga lume pentru a se înscrie într-o brigadă internațională de voluntari, care să ajute la lupta împotriva forțelor ruse invadatoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share