Alte știri

Parlamentul va îmbunătăți cadrul legal referitor la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul va îmbunătăți cadrul legal referitor la asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală. Comisia drepturile omului și relații interetnice a avizat, în ședința de astăzi, cu votul unanim al deputaților prezenți, un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală.

Potrivit proiectului, în cazul împăcării victimei cu infractorul nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale. De asemenea, în legislație vor fi redefinite noțiunile de viol și de consimțământ al victimei exprimat în cazul infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală. Va fi revizuit și conceptul de acțiuni neconsimțite de natură sexuală, altele decât violul.

Proiectul conține și alte modificări care ar garanta un mecanism procesual de asigurare a drepturilor procesuale ale victimelor infracțiunilor cu privire la libertatea și integritatea sexuală. Autorii propun ca drepturile victimei să fie completate cu dreptul de a da explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite, să fie asistată, în condițiile legii, de un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat, să-i fie asigurate dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, să fie prestate servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

”În linii mari, legislația Republicii Moldova a fost modificată în vederea implementării standardelor internaționale și conține prevederi legislative de rigoare, însă, reieșind din caracterul evolutiv al relațiilor sociale, statul are obligația de a adapta normele legislative la realitățile sociale și de a acorda o maximă protecție vieții și inviolabilității sexuale. Necesitatea implementării standardelor internaționale în acest domeniu rezidă însăți din importanța respectării drepturilor reproductive ale femeilor, protejării acestora de diverse forme de violență”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Justiției, fiind elaborată la propunerea Centrului Internațional ”La Strada”.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și de celelalte comisii parlamentare, iar, ulterior, discutat în ședința plenară a Parlamentului.

Citește și: În penitenciare vor fi organizate comunități terapeutice pentru condamnații cu istoric de consum de droguri

loading...

Comments are closed.