Social

Parteneriat între Poliție și presă: Mesajele de importanță majoră ar putea fi transmise de urgență de toate instituțiile media din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful adjunct al Poliției Naționale, Gheorghe Cavcaliuc a venit cu un anunț important pentru sursele de mass-media din Republica Moldova, în special pentru posturile de televiziune. Acesta cere o colaborare cu instituțiile de presă ca acestea să se implice în procesul de diseminare a informațiilor către cetățeni și acordarea suportului în cazul unor crime grave precum răpirea copiilor, luare de ostatici și cazuri de terorism.

Gheorghe Cavcaliuc scrie pe pagina sa de Facebook că în perioada 20-21 decembrie 2018, eu și 3 colegi am realizat o deplasare la sediul Ministerului Afacerilor Interne al României și a Inspectoratului General al Poliției Române, în vederea preluării de bune practici la capitolul sistematizării activităților polițienești planificate pe o hartă interactivă și privind modul de gestionare a apelurilor de urgenţă pentru acordarea suportului necesar și la timp cetățenilor aflați în dificultate.

În cadrul vizitei, delegației moldovenești i-a fost prezentată structura, componența și atribuțiile unităților care gestionează apelurile primite prin Sistemul 112, aplicațiile informatice pentru gestionarea evenimentelor sesizate și raportate la nivelul Poliției Române, procedurile și instrumentele de lucru privind activitatea de intervenție la evenimente și un dispecerat al Poliției Române.

Șeful adjunct al IGP consideră că este o practică care ar putea fi aplicată și ar putea deveni un lucru util și pentru Republica Moldova. În acest scop, Cavcaliuc intenționează să încheie un acord de parteneriat cu trusturile media pentru ca acestea să intervină în cazul unor infracțiuni deosebit de grave. Acestea ar trebui în cazul unor crime precum răpirea copiilor să dea pe post apelul poliției pentru răspândirea informației în cât mai puțin timp posibil.

Pornind de la experiența pe care o avem noi polițiștii și cunoștința de cauză că, uneori viața oamenilor depinde de doar câteva minute sau chiar secunde și de rapiditatea intervenției Poliției, îmi propun să implementăm acest concept si în Republica Moldova, la nivel național, într-un mod mai extins decât în țara vecină, prin încheierea acordurilor trilaterale/cvadripartite, între Poliția Națională, Procuratura Generală, dar și Politia Națională și Serviciul de Informații și Securitate și fiecare instituție mass – media în parte, precum și bloggeri.” scrie Gheorghe Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook.

Mecanismul dat va funcționa în felul următor, Poliția Națională și Procuratura Generală, sau Serviciul de Informații și Securitate vor transmite un mesaj de alertă cu informații despre caz și recomandări de securitate, sau date despre căutarea copiilor răpiți sau infractorii/teroriștii înarmați, deosebit de periculoși căutați, iar instituțiile mass-media și blogerii vor întrerupte transmisia programată și vor da pe post neîntîrziat mesajul alert al organelor de drept, care poate salva zeci sau chiar sute de vieți omenești.

Echipa Telegraph Moldova salută inițiativa Poliției Naționale și se alătură campaniei naționale lansate de către șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

loading...

Comments are closed.