Participanții la congresul “Victorie” ar fi fost reținuți ilegal pe Aeroportul din Chișinău

 

Cetățenii moldoveni care s-au întors de la congresul blocului politic “Victorie” ar fi fost reținuți pe aeroportul din Chișinău. Aceștia au fost opriți timp de mai multe ore și lăsați fără apă și mâncare. Oamenilor li s-a făcut rău, pentru mulți dintre ei a fost chemată ambulanța, susțin reprezentanții politici prin intermediul unui comunicat de presă.

”Blocul “Victorie” a făcut o declarație cu privire la cele întâmplate, subliniind că forțele de ordine nu au avut niciun temei legal pentru a-i reține pe cetățeni.

“Astăzi asistăm la ultimele convulsii ale autorităților. Doar așa se poate explica situația cu reținerea persoanelor la aeroportul din Chișinău. Regimul a coborât până acolo încât a început să aresteze fără niciun temei participanții la congresul blocului nostru “Victorie”. Oamenii s-au întors acasă, iar aici au fost întâmpinați cu interogatorii și amenințări”, au declarat politicienii blocului.

Persoanele reținute au fost obligate să completeze anumite documente, după care au așteptat permisiunea de a părăsi aeroportul.

„Mai multor oameni li s-a făcut rău și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mulți cedează nervos. Merită toate astea, Sandu? Toți au înțeles deja că ești capabilă să-ți bați joc de oameni! Lasă-i să plece acasă!”, a cerut liderul blocului Ilan Șor.

În declarație se menționează că infracțiunile regimului Sandu-PAS ar trebui să capete rezonanță. “O bandă de ocupanți terorizează poporul Moldovei. Așteptăm reacția comunității internaționale – cetățenii moldoveni au nevoie de protecție față de criminalii care se află la președinție”, consideră reprezentanții blocului.

Reamintim că în ajun partidele de opoziție moldovenești au convenit, în cadrul unui forum desfășurat la Moscova, să creeze blocul politic “Victorie” în pragul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din toamna anului 2024”, este scris în comunicat.

Pe de altă parte, IGPF a făcut un apel pentru respectarea ordinii publice în procedurile aeroportuare de către pasageri.

”Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal, instituții cu atribuții în asigurarea trecerii în siguranță a frontierei de stat de către persoane și a bunurilor acestora, fac apel către toți călătorii să respecte regulile și condițiile impuse.

În legătură cu situația creată, în seara zilei de 22 aprilie 2024, la Aeroportul Internațional Chișinău, precizăm că au fost desfășurate acțiuni în conformitate cu atribuțiile de serviciu. Potrivit procedurilor legale, pasagerilor li s-a solicitat la controlul vamal verificarea bagajelor, moment în care aceștia au manifestat opoziție și au încercat agresiv să eludeze controlul, adresând cuvinte jignitoare și provocatoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră.

S-a luat măsura îndepărtării acestora în scopul păstrării ordinii publice în zona de control bagaje a Aeroportului.

La fel, rezistența manifestată a determinat perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat, generând aglomerație la alte curse sosite în Republica Moldova.

Reiterăm apelul către călători de a respecta prevederile legale și de a coopera cu autoritățile pentru evitarea astfel de situații și a consecințelor legale ale unui comportament neadecvat. De asemenea, se solicită de a nu implica autoritățile în dispute politice și subliniem necesitatea respectării angajaților responsabili de securitate”, este comunicatul IGPF.

Total
0
Shares
Total
0
Share