Partidul lui Vucic a câștigat alegerile din Serbia. Rezultatele scrutinului au declanșat proteste

Partidul președintelui Aleksandar Vucic are o nouă majoritatea după alegerile parlamentare din Serbia, scrie Moldova1.md

Partidul Progresist Sârb, aflat deja la guvernare, a obținut peste 46 la sută din sufragii, scor care a declanșat proteste masive în toată țara. În timp ce liderul de la Belgrad a catalogat scrutinul drept o victorie clară, oamenii însă susțin că votul le-a fost furat. Și comunitatea internațională a constat mai multe nereguli, iar Germania a declarat rezultatele drept inacceptabile.

Partidul Progresist Sârb a câștigat alegerile parlamentare cu peste 46% din voturi. Opoziția, reunită sub sloganul „Serbia împotriva violenței”, a obținut peste 23%. Rezultatele nu vor fi definitive decât peste câteva zile, după ce va trece termenul limită pentru contestații. În același timp, oamenii nemulțumiți s-au adunat pe străzile naționale să-și exprime dezacordul în raport cu rezultatele.

VOX: „Este o mare rușine pentru poporul nostru. Am fost furați. Sunt studentă și aș vrea să mă trezesc dimineața trăind în pace. Vrem să facem ceva în legătură cu problemele pe care le avem în țara noastră. Ieri, când am ascultat discursul președintelui, am plâns pentru că discursul lui era lipsit de sens. Nu trebuie să tăcem, iar acest protest este doar un început pentru a ne putea atinge scopurile care ne-au făcut să ieșim aici.” „Vrem să vedem ce se va întâmpla în această seară aici, pentru că noi am câștigat alegerile la Belgrad, a fost o înșelătorie electorală a conducerii noastre. Noi am câștigat în Belgrad, ne vrem orașul înapoi.”

„Nu putem și nu trebuie să recunoaștem alegerile din Belgrad care sunt furate abuziv, prin aducerea oamenilor din alte țări și așa cum am spus, avem un exemplu când ministrul de interne al altei țări a votat la alegerile locale din Belgrad. Am venit să împărtășim toate dovezile pe care le avem, avem mai multe, sute și sute de obiecții. Ceea ce putem spune este că vom rămâne aici în calitate de parlamentari, iar eu voi rămâne aici mai mult timp și voi începe o grevă a foamei”, a declarat reprezentantul Partidului „Serbia împotriva Violenței”.

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat că victoria partidului său este una evidentă, iar vocea oamenilor a fost auzită.

„Ceea ce este mai important pentru viitorul Serbiei, după o victorie atât de clară, lipsită de ambiguitate și convingătoare, este faptul că va trebui să ne schimbăm. Va trebui să facem mult mai mult decât înainte pentru a-i elimina pe cei aroganți, care nu vor să vorbească cu oamenii, să arătăm poporului că i-am auzit vocea”, a menționat președintele Serbiei Alexandar Vucic.

În același timp, în Kosovo sunt peste 22 de mii de cetățeni sârbi cu drept de vot. Aceștia au trecut granița în Serbia pentru a-și exercita dreptul la vot. Numeroase autobuze au format cozi imense la trecerea de frontieră. Relațiile dintre Serbia și Kosovo sunt tensionate, iar guvernul de la Pristina a interzis organizarea alegerilor pe teritoriul Kosovo. Pe data de 1 noiembrie Aleksandar Vucic a dizolvat parlamentul cu 250 de locuri din cauza presiunii publice legate de atacurile armate din luna mai. Prin urmare, acestea au dus la moartea a 19 persoane, între care și minori. În rezultat, cetățenii au organizat proteste masive și i-au cerut lui Vucic să demisioneze.

Total
0
Shares
Total
0
Share