Partidul “ȘANSĂ” avertizează: Cetățenii vor plăti pentru reformele eșuate ale PAS-ului

Din punctul de vedere al organizațiilor europene de supraveghere cea mai sigură modalitate de a verifica dacă PAS a realizat vreuna dintre reformele promise este de a face claritate în tipurile de finanțări care vin la noi în țară pentru efectuarea acestor schimbări radicale.

Așadar, cea mai mare parte din cele 1,3 miliarde de euro pe care Moldova i-a primit în total din 2021, de când PAS a venit la putere, a venit sub formă de împrumuturi și credite. De ce nu sub formă de asistență și granturi? Pentru că, conform regulilor donatorilor, asistența financiară gratuită vine după implementarea reformei. Dar cele mai importante reforme pe care guvernul a promis să le realizeze au eșuat.

Reforma justiției, reforma administrației centrale, reforma administrativ-teritorială și diverse reforme sectoriale au rămas nerealizate sau au fost efectuate doar pe hârtie, pentru a putea manipula cu ele rapoartele interne.

Președintelui și guvernului le place să se laude că partenerii de dezvoltare care au încredere în ei, au oferit mai mult ajutor decât oricând. Minciuni! Chiar și în 2004, sub conducerea comunistă, am primit, conform ONG-ului „Viitorul”, granturi în valoare de 3% din PIB, iar în 2022, sub conducerea Maiei Sandu, doar 1% din PIB, iar asta constituie doar 120 de milioane de euro, partea care merge pentru a acoperi împrumuturile și creditele. Acesta este un cerc vicios, numit reformă de către partidul de guvernământ.

În ciuda generozității partenerilor de dezvoltare, cu care se laudă autoritățile noastre, bugetul nu este implementat, guvernul are o lipsă cronică de bani și este obligat să împrumute de la băncile noastre comerciale cu dobânzi mari: în luna iulie, de exemplu, această dobândă bancară a fost de 15,7% iar din august – 19. 3%.

Aceasta este esența reformelor, cu care Maia Sandu se laudă în permanență. Ideea este că noi, cetățenii de rând ai Moldovei, vom plăti pentru ele, chiar dacă au fost eșuate de către actuala guvernare.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share