PAS a preluat un proiect al Partidului Șor și anunță deschiderea farmaciilor sătești

Dan Perciun, farmacii sociale

Parlamentul a adoptat astăzi proiectul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru implementarea programului național “Farmacie în comuna ta”. Acest proiect de lege conferă Agenției Medicamentului autoritatea de a subvenționa înființarea farmaciilor în zonele rurale. În bugetul alocat au fost deja prevăzuți 5 milioane de lei pentru deschiderea a cel puțin 50 de farmacii până la sfârșitul anului. Menționăm că și Partidul Șor a propus un proiect similar, prezentat de deputatul Marina Tauber în 2020, dar acesta a fost declarat neconstituțional la cererea unor deputați, inclusiv din cadrul PAS.

“În peste 700 de localități nu există nicio farmacie, ceea ce creează dificultăți semnificative în accesul oamenilor la medicamente, mai ales în cazul celor mai vulnerabili. Durata și calitatea vieții oamenilor sunt afectate în mod negativ”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS. “Anul acesta vom deschide primele 50 de farmacii, iar până în 2024 ne propunem să ajungem la 150 de unități noi”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.

”Localitățile rurale vor fi asigurate cu medicamente de calitate și la prețuri corecte, datorită unui proiect de lege elaborat de deputații Partidului „ȘOR”, aprobat de Parlament în prima lectură. Acesta prevede asigurarea localităților unde nu sunt farmacii cu farmacii mobile”, transmitea Partidul Șor, în 2020. Proiectul a fost susținut în două lecturi, dar CC a decis să-l declare neconstituțional.

În toamna anului 2021, după pronunțarea deciziei CC, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” solicitau avizarea de urgență a noului proiect de lege privind crearea farmaciilor sociale mobile, în special în localitățile în care nu există farmacii. Solicitări în acest sens au fost făcute de către deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, în adresa ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, și președintelui Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Dan Perciun.

Total
0
Shares
Total
0
Share