Alte știri

Patru săli de operaţie din cadrul Spitalului Clinic Republican au fost renovate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Modul de implementare a unui proiect privind reparația sălilor de operație pentru protezarea articulațiilor mari și intervenții de cataractă în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost evaluat recent de reprezentanţii Serviciului proiecte investiţionale al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). Vizita face parte dintr-un şir de activităţi de monitorizare a proiectelor investiţionale finanţate în anii 2018-2021 din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM.

Valoarea totală a proiectului este de opt milioane de lei, dintre care aproape şapte milioane au fost alocaţi de CNAM, iar peste un milion – de către spital.

Astfel, au fost reparate patru săli de operație amplasate la etajul al 14-lea al instituției medicale, precum şi sălile preoperatorii și postoperatorii, două săli pentru personalul chirurgical, camera de recreere pentru chirurgi, trei depozite pentru medicamente, o sală pentru computere, două blocuri sanitare și coridorul. În acest sens, au fost efectuate lucrări de demolare şi replanificare a sălilor; finisare a pereților și tavanelor; montare a geamurilor, ușilor, pardoselii; instalare a sistemelor de electricitate, încălzire, ventilare și aer condiționat; schimbare a reţelelor de apă şi canalizare etc.

În urma evaluării modului de realizare a proiectului, reprezentanţii CNAM au constatat că lucrările de reparaţie au fost finisate şi corespund proceselor-verbale de recepţie finală. Două din cele patru săli sunt utilizate pentru intervenții oftalmologice și ORL. În perioada ianuarie 2020–august 2021 aici au fost efectuate peste 2280 de operații de cataractă și de chirurgie vitreo-retiniană de urgență. Una din aceste săli urmează a fi dotată cu un nou microscop chirurgical oftalmologic, care este în proces de achiziție.

Celelalte două săli, destinate operațiilor de protezare de șold și genunchi, au fost utilizate în prima jumătate a anului curent pentru asigurarea continuității asistenţei cardiochirurgicale de urgență pentru maturi și copii, deoarece, în contextul pandemiei COVID-19, secțiile de terapie intensivă și sălile de operații din blocul chirurgical nou au fost reprofilate pentru tratamentul pacienților cu noul coronavirus. Aceste două săli urmează a fi utilizate în funcție de evoluția situației pandemice, cu o eventuală reprofilare repetată pentru serviciul de cardiochirurgie.

Proiectul investițional va fi monitorizat în continuare de CNAM, pentru asigurarea utilizării spațiului reparat conform obiectivului propus.

loading...

Comments are closed.