Alte știri

Pavel Filip: „Președinția trebuie să inițieze cât mai curând consultări, altfel devine sursa blocajului”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Pavel Filip, susține că este gata să participe la discuțiile privind ieșirea din criza politică care s-a creat în țară. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PDM a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă este gata să participe la consultări, dacă acestea vor fi inițiate de președinta Maia Sandu, informează TV8.md

„În conformitate cu decizia de ieri a Curții Constituționale, Partidul Democrat consideră că fracțiunile parlamentare și președintele țării trebuie să recurgă la noi consultări. Blocajul în care suntem poate fi rezolvat doar prin dialog, doar prin dialog putem identifica soluții. Președinția trebuie să inițieze cât mai curând aceste consultări, altfel devine sursa blocajului, nu sursa soluției”, a declarat Pavel Filip, specificând că consultările trebuie să aibă loc doar cu partidele politice.

Amintim că, CC a declarat marți, 23 februarie, neconstituțional decretul Maiei Sandu privind numirea repetată a unui candidat la funcția de prim-ministră neconstituțional. Decizia Curții Constituționale este irevocabilă.

Președinta Curții, Domnica Manole, a anunțat că sesizarea a fost admisă parțial. „Se admite parțial sesizarea. Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova din 11 februarie privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru”, a precizat Domnica Manole.

Astfel, ar urma să fie organizate consultări între fracțiunile parlamentare și președinta Maia Sandu, pentru numirea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat. Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare.

La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întâmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Citește și: Viorica Dumbrăveanu desființează fake-news-ul lansat de Maia Sandu referitor la banii pentru vaccinul împotriva COVID-19

loading...

Comments are closed.