Social

Peste 20 de loturi de fructe și legume cu un conținut de nitrați peste limita admisibilă, depistate de inspectorii ANSA

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 07.09-19.09.2020, inspectorii Direcțiilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat controale inopinate în baza anchetelor de serviciu inițiate în scopul implementării prevederilor Ordinului privind aplicarea Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide și conținutului de nitrați în produsele alimentare de origine vegetală.

În urma examinării datelor rapoartelor de încercări, au fost identificate depășiri ale Limitelor Maxime Admisibile (LMA) ale conținutului de nitrați în 23 loturi de produse vegetale.

Dintre cele 23 de loturi neconforme, 2 loturi de pepene galben erau de import, iar 21 de proveniență locală, după cum urmează:

  • 3 loturi de cartofi;
  • 6 loturi de vânătă;
  • 3 loturi de sfeclă roșie;
  • 3 loturi de varză;
  • 4 loturi de pepene galben;
  • 1 lot de legume frunzoase condimentare (mărar);
  • 1 lot de pepene verde.

La fel, a fost identificată 1 probă neconformă de castraveți, ce indica LMA depășită la reziduul de pesticid – clorpirifos.

În urma realizării anchetelor de serviciu au fost supuse nimicirii prin denaturare mecanică  770 kg de produse vegetale.

La fel, urmează a fi emisă decizia privind nimicirea unui alt lot neconform în cantitate de 200 kg de produse vegetale.

În acest context, au fost întocmite 4 procese-verbale cu privire la contravenție și a fost permisă utilizarea condiționată a 400 kg de produse vegetale.

La moment, în derulare sunt 8 anchete de serviciu, probele fiind supuse investigațiilor repetate, în scopul stabilirii conformității lor pentru consum.

Citește și: O expertiză arată cantităţi sporite de nitraţi în legumele vândute în țară

loading...

Comments are closed.