Externe

Peste un sfert din locurile de muncă din Europa sunt puse în pericol de epidemia de coronavirus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai mult de un sfert din totalul locurilor de muncă din Europa ar putea fi afectate de criza economică generată de pandemia de coronavirus, potrivit unei analize realizate de agenția McKinsey și citate de politico.eu.

Firma de consultanță americană a estimat că până la 59 de milioane de locuri de se află în pericol din cuaza reducerii numărului de ore de lucru, suspendării temporare sau chiar a pierderii permanente a locului de muncă, factori ce ar putea duce la o dublare a ratei șomajului în lunile următoare. Cele mai afectate domenii rămân în continuare vânzările și serviciile pentru clienți, serviciile alimentare și construcțiile, se arată în raportul publicat astăzi.

În context, McKinsey îndemnă factorii de decizie să ia măsuri „rapide și categorice”, ținând cont de impactul diferit pe care îl are criza asupra industriilor, ocupațiilor, dar și din punct de vedere demografic.

„Europa trebuie să evite creșterea semnificativă a șomajului, așa cum s-a întâmplat în perioada de criză financiară din 2008-2009”, când rata șomajului a crescut cu 27%, se arată în raportul citat.

Analiza avertizează că inegalitățile sociale ar putea fi agravate de șocul economic ca urmare a unei corelații ridicate între nivelul scăzut de educație și locurile de muncă afectate.

Muncitorii mai tineri și personalul întreprinderilor mici și mijlocii sunt, de asemenea, mai expuși impactului economic generat de pandemia de coronavirus.

Alături de măsurile de stimulare economică, McKinsey sugerază că guvernele ar putea stimula angajații printr-o redistribuire a lor în sectoarele critice, cum ar fi comercianții cu amănuntul, care ar putea angaja temporar personalul din restaurante.

Prin programele administrate, guvernele ar putea, totodată, să recalifice lucrătorii sau chiar să plătească companii mai mici pentru instruirea acestora.

De asemenea, pentru a proteja locurile de muncă, companiile ar putea lua în calcul să separe turele de lucru, să segmenteze forțele de muncă sau să crească investițiile în ceea ce privește munca de la distanță.

Sursa: realitatea.net

Citește și: Prețul petrolului american, la cel mai scăzut nivel din 1999, în urma reducerii cererii din cauza pandemiei

loading...

Comments are closed.