Plângerea lui Donald Trump împotriva autorului unui raport privind legăturile sale cu Rusia a fost respinsă la Londra

Justiţia britanică a respins joi urmărirea judiciară angajată de fostul preşedintelui american Donald Trump împotriva fostului spion britanic Christopher Steele, al cărui raport controversat asupra presupuselor legături ale lui Trump cu Rusia provocase o furtună politică în 2017, scrie Agerpres.ro

Candidatul la învestitura republicanilor pentru preşedinţia americană a sesizat Înalta Curte de la Londra în numele legii asupra protecţiei datelor referitoare la acest document, care compila informaţii brute neverificate şi evoca în special un presupus video cu caracter sexual.

Fostul preşedinte în vârstă de 77 de ani a intentat această acţiune împotriva societăţii de spionaj private a fostului agent al serviciilor de informaţii britanice, Orbis Business Intelligence, şi cerea o despăgubire pentru prejudiciu moral.

“Nu sunt motive convingătoare” ce ar justifica desfăşurarea unui proces, pentru că “indiferent de cât de fundamentată este afirmaţia (…), cererea de despăgubire sau de plată a unor daune este sortită eşecului”, a decis Înalta Curte britanică joi.

Potrivit judecătorului Karen Steyn, Donald Trmp nu era în măsură să “formuleze un recurs viabil ce ar fi avut o şansă reală de a reuşi (…) şi a ales să treacă mulţi ani”, ceea ce dă de înţeles că fostul preşedinte căuta mai ales “să-şi apere reputaţia” prin intermediul acestei acţiuni.

Mandatat de tabăra democrată în timpul campaniei pentru alegerile americane din 2016, Christopher Steele a compilat informaţii brute, neverificate, care îl legau pe Trump de Rusia.

Unele dintre descoperirile sale au alimentat ancheta procurorului special Robert Mueller care, după doi ani în care a cercetat această afacere, a conchis că existau dovezi privind ingerinţe ruse în campania electorală, dar nu şi în ceea ce priveşte o înţelegere secretă cu echipa lui Donald Trump.

Total
0
Shares
Total
0
Share