Politic

Platforma pentru Egalitate de Gen: Scrisoare deschisă către Președintele Republicii Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Platforma pentru Egalitate de Gen (PEG) și-a exprimat dezacordul față de declarația din 25 februarie 2018 a lui Igor Dodon, în cadrul unei postări pe facebook, unde președintele Republicii Moldova se poziționează împotriva toleranței, liberalismului și a egalității de gen. În acest sens, acest grup al societății civile din RM îi adresează o scrisore deschisă:

„Prin prezenta, persoanele subsemnate, membre și membri ai societății civile din Republica Moldova, ne exprimăm dezacordul profund față de declarația asumată din 25 februarie 2018 a Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, care în cadrul unei postări publice pe una din rețelele de socializare se poziționează în mod explicit împotriva toleranței, liberalismului și a egalității de gen.

Ținem să reamintim că instituția Președinției are rolul fundamental de a respecta Constituția Republicii Moldova, în care se expune în mod clar și necondiționat caracterul de stat democratic și multi-etnic al Republicii Moldova, cu următoarele valori supreme: „statul de drept, pacea civică, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”. În continuare, articolul 16 al Constituției prevede: (1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului; (2) Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Dodon.

PEG consideră că prin jurământul de investire în funcție, Președintele Republicii Moldova se obligă să respecte și să promoveze aceste valori.

„Prin urmare, considerăm declarația din 25 februarie 2018 a șefului statului ca fiind în contradicție indubitabilă cu valorile constituționale supreme, și astfel inacceptabilă în contextul angajamentelor autorităților publice de nivel înalt ale țării față de misiunea lor de a construi un stat democratic, unde libertățile personale și drepturile cetățenilor, inclusiv libertatea religiei, egalitatea de gen, toleranța față de ceilalți, sunt garantate și respectate.

Semnatarii acestei Scrisori deschise am luat notă de modificarea ulterioară a postării publice. Indiferent cine administrează pagina Președintelui, răspunderea deplină pentru cele lansate o poartă Dumnealui. Pentru restaurarea încrederii publice în rolul constituțional al Președinției în calitate de garant al drepturilor și libertăților democratice ale tuturor cetățenilor, fără excepții, solicităm reacția personală a Președintelui țării față de cele declarate, care, în esență, constituie o deviere de la normele constituționale”, se mai spune în scrisoare.

Platforma pentru Egalitate de Gen reprezintă o uniune benevolă de 28  persoane fizice și juridice – o voce activă și unitară pentru promovarea egalității de gen în Moldova, care este și Obiectivul ONU de Dezvoltare Durabilă nr. 5.

igor dodon, presedintia rm, Platforma pentru Egalitate de Gen

igor dodon, facebook, ion ceban, psrm, partidul socialistilor, moldova 2018
Postarea lui Dodon pe facebook, care a fost ștearsă ulterior.
loading...

Comments are closed.