Alte știri

Poliția franceză a arestat un lider al „vestelor galbene”! De ce tace Amnesty International sau Președintele PPE, Joseph Daul?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cel mai mediatizat membru al ”vestelor galbene”, Eric Drouet, a fost arestat de poliţia franceză, arestare despre care această mişcare de protest şi opoziţia susţin că este motivată politic, transmite joi agenţia EFE, citată de agerpres.ro.

Şofer de camion în vârstă de 33 de ani, Eric Drouet se află de miercuri seară într-o secţie de poliţie din Paris, după ce forţele de ordine l-au reţinut în zona Place de la Concorde, unde circa 50 de persoane se adunaseră pentru a aduce un omagiu celor circa zece ”veste galbene” ucise în diferite accidente produse în timpul protestelor desfăşurate şase weekenduri la rând, iniţial împotriva creşterii preţurilor la carburanţi, manifestaţiile devenind apoi şi un protest împotriva preşedintelui Emmanuel Macron.

Potrivit poliţiei, el a fost arestat pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate. Dar avocatul lui Eric Drouet consideră că autorităţile încearcă astfel să intimideze mişcarea ”vestelor galbene”. Părere împărtăşită şi de liderul formaţiunii de extremă stânga Franţa Nesupusă, Jean-Luc Mélenchon, care a calificat această arestare drept o acţiune de ”poliţie politică”.

Devenit un lider de facto al acestei mişcări, Eric Drouet s-a evidenţiat mai ales când a anunţat pe 5 decembrie, la un post de televiziune, că doreşte să pătrundă în Palatul Elysee, declaraţie care i-a adus un dosar penal. El a mai fost arestat şi pe 22 decembrie, pentru că avea asupra sa o bâtă, faptă pentru care riscă până la şase luni de închisoare.

Conform datelor Ministerului francez al Justiţiei, între 17 noiembrie şi 17 decembrie au fost reţinute şi plasate în arest 219 persoane acuzate de acţiuni violente în timpul protestelor ”vestelor galbene”.

Amintim că Amnesty International și Președintele PPE, Joseph Daul, au criticat acțiunile organelor de forță de la Chișinău, când au înlăturat liderii opoziției din fața monumentului lui Ștefan cel Mare, după ce timp de două ore Poliția moldovenească i-a rugat pe aceștia să permită desfășurarea acțiunilor oficiale dedicate Zilei de Independență. Poliția de la Chișinău, spre deosebire de cea franceză, nu a arestat pe nimeni. De asemenea, Bernd Fabritius, deputat german membru al grupului politic al PPE, a promovat rezoluţia APCE nr.2188/2017, care critica România, Republica Moldova, Polonia, Bulgaria şi Turcia. Rezoluţia, mediatizată pe larg în mijloacele de propagandă rusească. Rezoluția deputatului Fabritius a stârnit reacții negative în Polonia şi vine să se înscrie perfect şi într-un mod foarte dubios, alături de activitatea fundaţiei oligarhului Ablyazov, într-o serie de atacuri aplicate duşmanilor geopolitici ai Rusiei în regiune. În cazul Franței, Bernd Fabritius nu a înaintat nici o rezoluție, iar popularii europeni ai lui Joseph Daul, precum și Amnesty International nu au condamnat acțiunile Poliției franceze.

Coincidență sau nu, dar acțiunile Poliției din Franța sunt trecute cu vederea și de așa-numita presă din Platon Trust Media (Jurnal TV, TV8, Ziarul de Gardă, Rise.md etc.). Acest grup de presă mediatiza însă pe larg orice condamnare venită din partea PPE sau a diverselor ONG-uri împotriva guvernării de la Chișinău. Acest lucru îi face pe mai mulți comentatori și analiști politici să spună că de fapt, forțe de la Kremlin prin intermediul diverselor ONG-uri, precum Open Dialog, îi duc în eroare pe europeni, care conștient sau nu, promovează mesajele Kremlinului în țări precum Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina sau România, țări care se află în plin război hibrid cu Rusia.

loading...

Comments are closed.