Alte știri

Politologul Aurelia Peru susține că asumarea răspunderii de către Sandu-Stamati a fost fatală pentru partida democratică și pro-europeană din țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partida democratică și pro-europeană din Republica Moldova a avut mult de pierdut, după ce PAS-ul Maiei Sandu s-a autoexclus de la guvernare, în urma asumării răspunderii pentru Legea Procuraturii. În opinia politologului Aurelia Peru, gestul Maiei Sandu a fost unul fatal pentru dreapta moldovenească, transmite Telegraph.md, cu referire la StiridinMoldova.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

“Așadar, asumarea răspunderii, gestionată de către Sandu – Stamati (ex-ministra Justiției), pentru Legea procuraturii a fost fatală pentru partida democratică și pro-europeană din țară”, a scris Aurelia Peru, într-un editorial publicat de portalul anticoruptie.md.

Aurelia Peru constată că doar PPDA-ul lui Andrei Năstase, componenta blocului ACUM, a fost taxat de alegători, în urma asumării răspunderii pentru Legea Procuraturii.

“Ce a urmat? Cine a fost sancționat pentru această greșeală strategică? Maia Sandu crește în sondaje, iar Andrei Năstase pierde alegerile în municipiul Chișinău. Liderul Platformei DA nu reușește să reitereze victoria electorală obținută în 2018, în care puțină lume credea, deoarece sondajele mințeau și atunci obraznic”, mai scrie politologul citat.

Aurelia Peru face trimitere și la promisiunea nerespectată a Maiei Sandu de a susține candidatura lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din acest an.

“Așa de exemplu, (Andrei Năstase) a cedat funcția de prim-ministru în 2019 liderei PAS, având înțelegerea prealabilă că va fi susținut de ei în prezidențiale. Iată însă că și cariera de prim-ministru a fost de scurtă durată. Și acum nici vorbă de susținere, dimpotrivă, PAS îndeamnă, într-un comunicat de presă – răspuns la îndemnul PLDM, ca toate partidele pro-europene să o susțină în prezidențiale pe M. Sandu”, notează Peru.

Politologul citat nu exclude că egoismul politic al liderei PAS va determina o nouă înfrângere la scrutinul prezidențial.

“Dna Sandu nu-și face complexe după înfrângerea din 2016, așa cum i se impută lui Năstase cea din 2019. Dar ce oferă Sandu liderilor celorlalte partide de centru-dreapta? Care este mesajul care i-ar întruni pe toți, mai cu seamă pe cei care detestă conceptul de „națiune civică”, atât de pasional promovată de oamenii din anturajul dânseia. Și care este garanția că nu se va repeta tabloul din 2016, în contextul în care, dintr-un orgoliu politic feminin, în noiembrie 2019, partidei socialiste i s-a cedat tot. Nu prea des cedează, bărbătește, Andrei Năstase? Și este oare loc pentru indulgență în viața politică? Mai cu seamă dacă indulgența nu generează și victorii”, conchide Aurelia Peru.

Citește și: Activiștii PPDA o atacă din nou pe Maia Sandu: „Este un politician cu obrazul gros, care s-a folosit de spiritul mișcării protestatare pentru a-și fonda partidul”

loading...

Comments are closed.