Alte știri

PPDA își presează colegii din PAS să semneze moțiunea până joi: Dacă nu, atunci să vă asumați consecințele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Chiar dacă Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va decide la ședința de sâmbătă a Consiliului Național dacă semnează moțiunea de cenzură împotriva actualului Guvern, Platforma DA, autorul documentului, insistă ca semnăturile să apară până la ședința de joi a Legislativului. „Dacă nu se reușește până în această joi să fie depusă moțiunea semnată, atunci Legislativul pleacă în vacanța de vară și toată procedura se reduce la zero”, explică vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, transmite Telegraph.md, cu referire la Politics.md

„Toată fracțiunea Platformei DA a semnat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca urmare a deciziei de ieri a Biroului Permanent al formațiunii. Acum e rândul colegilor de la PAS să facă același lucru și am să explic de ce:

1. Noi am fost împreună în cadrul Blocului ACUM. Platforma DA tare a ținut la unitate și nu noi am fost cei care am ales două fracțiuni în Parlament și regretăm și astăzi că această unitate nu s-a păstrata. Așa a vrut Dumnezeu să avem 26 de deputați împreună și tocmai de 26 de semnături avem nevoie pentru moțiune.
Noi nu acceptăm alte semnături decât cele de la PAS.

Regret că două luni în urmă nu am pornit această cale, nu din vina noastră, dar s-a ales o altă țintă, greșită, cu alegeri concomitente, s-a mers cu o agendă falsă și am pierdut două luni în care urma să spunem clar că vrem să dăm jos acest Guvern.

2. Până la finele lui iulie mai avem maxim 3 săptămâni, iar sesiunea Parlamentului se încheie, de obicei la 25-26 iulie. Regulamentul Parlamentului prevede că moțiunea de cenzură se dezbate la prima ședință plenară a săptămânii următoare depunerii. Deci, dacă noi depunem joi moțiunea de cenzură, aceasta va fi dezbătută săptămâna viitoare. Dacă nu o facem și așteptăm ședința Consiliului Național PAS de sâmbătă, depunerea va fi joia viitoare. Dacă joia viitoare e ultima ședință a Parlamentului din această sesiune, valoarea moțiunii se reduce la zero și ulterior va trebui să o luămiar de la început”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, la o conferință de presă.

Deputatul a solicitat PAS să se convoace în ședință mai rapid, mai ales că a demosntrat anterior că pot face acest lucru.

„Noi știm că totul se poate de făcut rapid. Îndemnăm cu toată bunătatea să se convoace mai rapid, așa cum vara trecută au convocat Consiliul tare rapid când unilateral au decis să o voteze pe Zianida Greceanîi.

Mai sunt șanse pentru un mesaj unit și franc al opozițieie pro-europene, în al 12-lea ceas”, a mai spus Slusari.

PAS a anunțat aseară că va decide la sfârșitul săptămânii dacă va semna moțiunea de cenzură împotriva actualului Guvern, inițiată de Platforma DA.

Expertul politic, Dionis Cenușă, crede că tergiversarea de către PAS a procesului de semnare a unei moțiuni de cenzură, eventual, s-ar face pentru evitarea „scăpprii de sub control a situației, ceea ce poate influența rezultatul alegerilor prezidențiale”.

PAS a menționat în permanență problema matematică a procedurii și anume lipsa voturilor pentru demiterea și numirea unui nou Guvern, fără participarea fracțiunilor „toxice” Șor și Candu.

Citește și: Corneliu Furculiță: Aproape un milion de moldoveni vor primi bani de la stat

loading...

Comments are closed.