Externe

Premieră istorică la un summit aliat: NATO cere Rusiei să își retragă trupele staționate ilegal în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Țările membre ale NATO reunite pentru summitul de la Bruxelles au solicitat miercuri, 11 iulie, retragerea forțelor militare pe care Rusia le-a staționat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, într-o precizare inclusă în premieră în declarația finală a unui summit NATO.

”Reiterăm sprijinul acordat integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în cadrul granițelor recunoscute pe plan internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, solicităm Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără consimțământul lor”, au agreat Klaus Iohannis, Donald Trump și ceilalți 27 de lideri euro-atlantici.

În declarația finală a summitului, țările NATO au condamnat cu fermitate anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeei, pe care nu o recunosc și nu o vor recunoaște.

Cu referire la Republica Moldova, aliații din NATO fac un apel către Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova și să continue să se angajeze constructiv în negocierile privind Transnistria.

Poziția adoptată de liderii NATO survine în contextul în care Adunarea Generală a ONU a adoptat în luna iunie un proiect de rezoluţie propus de Guvernul Filip privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Rrezoluția privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre a fost aprobată cu 64 de voturi pentru și 15 împotrivă. Liderul coaliției de la guvernare de la Chișinău, Vlad Plahotniuc, a felicitat moldovenii pentru acest succces național.

separatism transnistria, moldova rusia 1992, razboi, victime dubasari

loading...

Comments are closed.