Actual

Premierul anunță că starea de urgență în sănătate publică va fi prelungită și în luna iulie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Starea de urgență în sănătate publică, care expiră pe 30 iunie 2020, va fi prelungită și pentru luna iulie, a declarat astăzi prim-ministrul Ion Chicu.

Astfel, cetățenii vor fi obligați, în continuare, să poarte măștile de protecție în transportul public, în spațiile comerciale și cele publice închise. Decizia respectivă ar urma să fie luată mâine, în cadrul Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică.

„Săptămâna trecută a fost înregistrată o evoluție negativă la nivel mondial. Doar vineri au fost înregistrate 180 de mii de cazuri noi de COVID – 19. Această creștere are legătură cu reluarea activităților economice pe plan mondial, inclusiv în R. Moldova. Este important că sistemul medical să facă față acestor provocări. Noi am pregătit locuri noi în spitale. La ora actuală sunt ocupate 50-55% din locurile pregătite, dar mai complicată e situația cu persoanalul medical. Medicii sunt extenuați. În afară de locuri în spitale avem nevoie de oameni care să ne îngrijească. Am avut deficit de cadre până la pandemie, iar acum cu atât mai mult. Dacă noi, populația R. Moldova, nu vom fi disciplinați, atunci nu o să reușim să trecem de pandemie”, a menționat astăzi Ion Chicu, după ședința săptămânală cu participarea președintelui și spicherului.

Potrivit lui Chicu, mâine se va întruni Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în cadrul căreia, cel mai probabil, va fi luată decizia de a prelungi Starea de urgență în sănătate publică, care expiră pe 30 iunie.

„Am înțeles că medicii vor veni cu propunerea de a prelungi Starea de urgență în sănătate publică cu o lună”, a precizat Chicu.

De menționat că pe durata stării de urgență în sănătate publică rămân obligatorii păstrarea distanţei sociale de un metru, purtarea măştii de protecţie în spaţii închise, comerciale, în transport public şi acolo unde este imposibilă menţinerea distanţei fizice, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomeraţiei, respectarea normelor sanitare de igienizare şi dezinfectare.

Citește și: Ion Ceban, îndemn către cetățeni: Chem la solidaritate și respectarea tuturor restricțiilor recomandate, împotriva răspândirii COVID-19

loading...

Comments are closed.