Premierul georgian Irakli Garibașvili a demisionat înainte de alegerile legislative

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a demisionat luni din funcţie, declarând că doreşte să-i acorde timp succesorului său pentru a se pregăti pentru alegerile legislative, prevăzute să aibă loc în ţara din Caucazul de Sud cel târziu în octombrie, scrie Agerpres.ro

Irakli Garibaşvili a declarat că i s-a oferit funcţia de lider al partidului de guvernământ Visul Georgian, o decizie care, a spus el, va fi discutată joi în cadrul unui congres al formaţiunii politice.

Mass-media georgiene, inclusiv posturi de televiziune afiliate guvernului şi opoziţiei, au raportat că Irakli Kobakhidze, actualul lider al Visului Georgian, îl va înlocui pe Garibaşvili în funcţia de premier, informaţie confirmată pentru Reuters de o sursă apropiată partidului.

Korneli Kakachia, director al think tank-ului Institutul de Politică georgian, a declarat că schimbarea premierului este puţin probabil să însemne schimbări de politică şi are drept scop în primul rând susţinerea blocului guvernamental înainte de alegeri.

Kakachia a spus ca Kobakhidze şi-a câştigat reputaţia pentru „retorica radicală” împotriva oponenţilor guvernului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sondajele de opinie arată că partidul Visul Georgian este de departe cel mai popular partid din ţară, deşi a pierdut din sprijin din 2020, când a obţinut o majoritate restrânsă în parlament.

În decembrie, Georgia a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, chiar dacă relaţiile cu Occidentul au fost tensionate din cauza acuzaţiilor de tendinţe autoritare şi de aprofundare a relaţiilor Georgiei cu Rusia.

Sub conducerea lui Garibaşvili, Georgia a refuzat să impună sancţiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina, restabilind în acelaşi timp legăturile aeriene directe cu Rusia, pentru prima dată din 2019.

Total
0
Shares
Total
0
Share