Alte știri

Președintele Dodon atacă Curtea Constituțională! De ce este împotriva introducerii integrării europene în Constituție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Magistrații Curții Constituționale a RM au avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Legii Supreme prin introducerea unei referințe care spune clar că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Șeful statului, Igor Dodon, declară că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale (CC) confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării.

„CC a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituţie chiar dacă art. 5 din Legea Supremă „Democraţia şi pluralismul politic”, în alin 2. prevede că „nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului”. Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare şi nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituţie”, a scris Igor Dodon pe facebook.

În această situaţie, Președintele RM consideră că normal ar fi fost ca să fie organizat un referendum naţional, deoarece numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituţie. În acest sens, Dodon a promis că va face tot posibilul ca legea acesta să nu se ajungă la adoptarea de către Parlament.

Telegraph.md amintește că Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat în luna septembrie despre intenția de a modifica Constituția, atunci Vlad Plahotniuc a precizat că această inițiativă pornește de la o decizie a Curții Constituționale din 9 octombrie 2014, prin care Înalta Curte a constatat că orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova.

 

loading...

Comments are closed.