Politic

Președintele Dodon spune NU batalionului mixt moldo-român!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Igor Dodon condamnă în cel mai categoric mod iniţiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc. Acest lucru ar reprezinta încă un pas pe calea suprimării statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova şi a securităţii noastre naţionale. Despre aceasta a scris azi președintele RM pe pagina sa de facebook.

„Am convingerea că orice tentative de a crea careva subdiviziuni militare comune cu alte state, cu atît mai mult membre NATO, sînt categoric inacceptabile pentru un stat neutru, precum este Republica Moldova. Semnarea unor acorduri difuze privind crearea de batalioane militarizate mixte constituie o încălcare directă a prevederilor Constituției Republicii Moldova”, declară Dodon.

Avînd în vedere faptul că astfel de inițiative, pe lîngă inaugurarea oficiului NATO la Chişinău, invitaţiile permanente adresate Armatei Naţionale de a participa la exerciții militare organizate de blocul militar NATO, capătă un caracter sistematic, Dodon a cerut autorităților competente explicațiile de rigoare şi a dispus să fie luate toate măsurile în conformitate cu prevederile legale în raport cu persoanele care au admis astfel de acțiuni.

„Legea Supremă a Republicii Moldova spune clar că Republica Moldova este stat neutru. În calitatea mea de președinte și garant al Constituției, nu voi permite să fim implicaţi în jocuri geopolitice, care doar dăunează ţării noastre”, subliniază Igor Dodon.

Telegraph.md amintește că Republica Moldova şi România ar putea crea un batalion mixt pentru situații de urgență. Afirmaţia a fost făcută luni, 5 februarie, de către ministrul Apărării Naționale al României, Mihai Fifor, în cadrul unei conferinţe susţinute la Chişinău în comun cu ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza.

loading...

Comments are closed.