Externe

Președintele Franței, Emmanuel Macron pledează pentru suveranitatea Europei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost distins cu Premiul Internaţional „Carol cel Mare” pentru viziunea sa despre o nouă Europă. Ceremonia decernării s-a desfăşurat în oraşul german Aachen. Numele Premiului aminteşte de împăratul medieval Carol cel Mare şi încercarea acestuia de a unifica vechiul continent.

Prin această distincţie, comitetul director – care desemnează laureaţii – a adus un elogiu luptei lui Macron împotriva naţionalismului şi izolaţionismului. În opinia primarului din Aachen, creştin-democratul Marcel Philipp, preşedintele francez este cea mai importantă personalitate a momentului care impulsionează ideea integrării europene.

În cuvîntarea pe care a rostit-o laureatul la Aachen, acesta a reliefat necesitatea continuării procesului de adîncire a suveranităţii Uniunii Europene. În esenţă, Macron a reluat ideile exprimate în cuvîntarea sa ţinută la Sorbona, din Paris, din septembrie 2017. A expus acum din nou propunerea formulată atunci, privind un buget comun al ţărilor din zona euro. În ceea ce priveşte politica externă, preşedintele a lansat un apel către europeni, cerîndu-le să dea dovadă de mai multă forţă şi să-şi facă auzite vocile în plan mondial. Totodată, a reliefat necesitatea apărării suveranităţii UE. Pe de altă parte, a avertizat faţă de încercările unor state de a se retrage din comunitate, accentuînd naţionalismul.

Cuvîntarea a reflectat şi diferenţele existente între viziunea germană şi cea franceză, în ceea ce priveşte politica financiară europeană, reforma uniunii monetare şi economice sau înfiinţarea unui minister european al finanţelor.

Angela Merkel, care a rostit laudaţio dedicată lui Macron, a vorbit despre adîncirea colaborării franco-germane, despre crearea unui sistem comun de acordare a azilului, bazat pe solidaritate, şi a anunţat că se va face ceva în ceea ce priveşte înfiinţarea unui sistem bancar comunitar.

 

Premiul Carol cel Mare se acordă începînd cu anul 1950. Între laureaţi ai premiuluise află personalităţi ca György Konrád (2001), Vaclav Havel (1991), Papa Francisc (2016), Angela Merkel (2008), Bill Clinton (2000) sau Konrad Adenauer (1954).

loading...

Comments are closed.