Primăria municipiului Chișinău elaborează un program de asigurare a accesibilității persoanelor cu necesități speciale în spaţiile publice

Primăria municipiului Chișinău elaborează un program de asigurare a accesibilității persoanelor cu necesități speciale în spaţiile publice (edificii, străzi și trotuare, transport public etc.) pentru următorii 5 ani. Documentul este realizat în colaborare Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, precum și alte platforme civice de profil.

Primarul general, Ion Ceban, a făcut declarații în acest sens joi, în cadrul unor discuții publice privind instalarea bolarzilor şi a altor genuri de mobilier urban, pentru delimitare, pe trotuarele municipiului Chişinău, pentru cele 850 de persoanele nevăzătoare şi cu vedere slabă din capitală.

Astfel, municipalitatea își va asuma angajamentul pentru respectarea normelor tehnice de accesibilitate referitor la această categorie de cetățeni, luând în calcul şi interzicerea parcării maşinilor pe spațiile pietonale. În ultima perioadă, activități de acest gen sunt în desfășurare pe mai multe adrese din sectoarele capitalei.

Primarul general a menționat că serviciile municipale de profil întreprind acțiuni concrete la amenajarea spațiilor publice în cadrul proiectelor de renovare a zonelor verzi și străzilor aflate în prezent în derulare. „Pentru APL Chișinău, respectarea drepturilor cetățenilor și asigurarea condiţiilor echitabile pentru toţi locuitorii capitalei reprezintă o prioritate, astfel că, în acest sens sunt depuse eforturi susținute. În perioada următoare va fi înaintată spre aprobare Consiliului municipal Chișinău componenţa şi Regulamentul de funcţionare a Comisiei municipale pentru protecţia drepturilor omului. De asemenea, problema accesibilităţii persoanelor cu necesități speciale va fi unul din primele subiecte abordate în cadrul forului municipal”, a conschis Ion Ceban.

E de menționat că municipalitatea a instalat circa 60 de semafoare sonore la intersecțiile aglomerate din capitală, în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din Moldova. Mai mult, pe străzile din centrul urbei a fost amenajat în premieră, pavaj tactil, conform adreselor solicitate de Societatea Orbilor, inclusiv reabilitarea trecerilor pietonale și a căilor de acces din cartierul Telecentru, unde locuiesc persoane cu deficiențe de văz.

Citește și: 3335 profesori care dețin un nivel minim de competențe digitale vor fi instruiți în cadrul Programului Național de Alfabetizare Digitală a Cadrelor Didactice din învățământul general

 

Total
0
Shares
Total
0
Share