Primul discurs de campanie electorală al lui Vladimir Putin: ”Nu ne vom vinde suveranitatea pentru nişte cârnaţi”

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică să facă din Rusia o „putere suverană”, într-un discurs adresat partidului de guvernământ, Rusia Unită, acesta fiind în mod evident primul său discurs electoral înaintea alegerilor prezidenţiale din martie 2024.

Având ca şi asigurată realegerea pentru un al cincilea mandat de preşedinte, Putin se foloseşte de campanie pentru a-şi înăspri discursul propagandistic împotriva Occidentului, justificând astfel în ochii populaţiei agresiunea neprovocată din Ucraina.

„Rusia va fi o putere suverană şi autosuficientă, în caz contrar nu va mai exista deloc”, a avertizat Putin în faţa membrilor de rang înalt ai partidului Rusia Unită, care s-au reunit la un congres pentru a-i susţine candidatura.

”Rusia nu poate, cum fac unele ţări, să renunţe la suveranitate în schimbul câtorva cârnaţi şi să devină satelitul cuiva”, a spus el, într-o aparentă referire la Ucraina.

Acuzând Occidentul că încearcă să „prăbuşească economia şi sfera socială a Rusiei”, el a făcut apel la „forţele patriotice” ale ţării să îşi unească puterile în faţa „sarcinilor istorice” cu care se confruntă Moscova.

„Împreună cu tot poporul rus, să apărăm suveranitatea, libertatea şi securitatea Rusiei, tot ceea ce ne este drag, istoria noastră, cultura noastră, valorile şi tradiţiile noastre”, a îndemnat el, citat de agenţiile ruse de presă.

Putin, în vârstă de 71 de ani, care se află la putere fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru de peste două decenii, a anunţat că va candida pentru un nou mandat de şase ani în martie anul viitor, dar nu va candida din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, chiar dacă are sprijinul total al acestuia, ci va candida independent.

Congresul partidului Rusia Unită s-a încheiat duminică prin aprobarea, cu unanimitate, a susţinerii candidaturii lui Vladimir Putin la preşedinţie. Şeful partidului Rusia Unită este Dmitri Medvedev, fostul premier şi preşedinte al Rusiei cu care Putin a făcut schimb de funcţii la un moment dat, cât să poată schimba Constituţia şi să nu mai aibă limită la mandatele prezidenţiale. În prezent, Medvedev este vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate şi una dintre cele mai radicale voci propagandistice ale Kremlinului.

„Partidul nostru trebuie să abordeze campania prezidenţială absolut pregătit şi consolidat. Trebuie să-i mobilizăm pe toţi activiştii, pe toţi susţinătorii pentru a preveni orice perturbări în cursul campaniei electorale, pentru a suprima orice încercări de a influenţa campania din exterior sau de a organiza provocări, de a răspândi informaţii false, dăunătoare sau de a perturba ordinea publică”, a declarat el la congresul Rusiei Unite.

„Victoria preşedintelui, Vladimir Vladimirovici Putin, în calitate de candidat al nostru, trebuie să fie absolut legitimă, legală şi absolut incontestabilă”, a subliniat Medvedev, sugerând că vocile critice vor fi înăbuşite.

De altfel, semnalul în acest sens fusese dat deja de Putin în discursul său, în care a reafirmat că scenariile unor revoluţii colorate sponsorizate de Occident – o nouă aluzie la Ucraina – nu vor fi tolerate. Putin şi-a reluat acuzaţiile că elitele occidentale au sperat să dărâme economia rusă, sfera socială, precum şi sistemul politic şi de stat rusesc.

„Ei au crezut şi cred că vor putea să semene tulburări interne în ţara noastră. Metodele unei astfel de destabilizări sunt binecunoscute şi au fost încercate de multe ori de către elitele occidentale în multe părţi ale lumii în timpul aşa-numitelor „lovituri de stat colorate”. Astfel de reţete nu au funcţionat şi, sunt sigur, nu vor funcţiona nici în relaţia cu Rusia”, a declarat Vladimir Putin. El a adăugat că „încercările de a perturba armonia interetnică, inter-religioasă şi civilă sunt o trădare şi o crimă împotriva Rusiei”.

Total
0
Shares
Total
0
Share