Procuratura Anticorupție participă la Conferința Internațională Anticorupție de la Vilnius

În perioada 18-21 iunie 2024, procurori din cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuraturii mun. Chișinău participă la Conferința Internațională Anticorupție (IACC 2024), care are loc la Vilnius, Lituania. Evenimentul este cel mai important forum global pentru reunirea șefilor de stat și funcționarilor publici, societății civile, jurnaliști, sectorului privat și alte organisme pentru abordarea provocărilor pe care le reprezintă corupția.

În cadrul conferinței, Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a participat ca vorbitor în două paneluri. În primul panel, împreună cu Directorul Centrului Național Anticorupție, Procurorul-șef Anticorupție a reprezentat Republica Moldova în Reuniunea la nivel înalt a organelor de drept anticorupție, unde a abordat provocările Republicii Moldova în tragerea la răspundere a subiecților de rang înalt, inclusiv procedurile de extrădare și de acumulare a probelor din alte jurisdicții și soluțiile pentru a ameliora aceste probleme cu susținerea altor țări.

În al doilea panel, Procurorul-șef Anticorupție a participat ca vorbitor la sesiunea plenară cu tematica Stoparea impunității: de la prevenire la combatere, alături de reprezentanți ai Statelor Unite, Franței, Zambiei, Interpol, Europol și Parchetul European, unde a discutat despre similarități și diferențe între sistemul american și cel moldovenesc, inclusiv faptul că metodologiile și schemele corupte sunt similare în întreaga lume, dar provocările sunt diferite în țări mai mici și democrații mai noi ca Republica Moldova, care este mai vulnerabilă din punct de vedere al atacurile împotriva sistemului de justiție și statului de drept. Procurorul-șef a accentuat că societatea civilă, jurnaliștii și donatorii ar trebuie să ajute în fortificarea instituțiilor de drept, să promoveze încrederea societății în sistemul de justiție și să contribuie la menținerea procurorilor și judecătorilor motivați în sistem să lupte împotriva corupției, care este o sarcină deseori periculoasă, dar crucială pentru orice democrație. În cadrul panelului, Procurorul-șef și reprezentanți ai Parchetului Național Francez și Interpol au răspuns la întrebări despre investigația denumită generic ,,Interpol”.

În cadrul conferinței, Procuratura Anticorupție a participat în ședințe bilaterale cu reprezentanți din Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Emiratele Arabe Unite și Lituania, unde s-au discutat cauze penale concrete și întărit relațiile bilaterale între Procuratura Republicii Moldova și jurisdicțiile respective.

Procuratura Anticorupție rămâne dedicată în cooperarea internațională cu alte jurisdicții în scopul comun de a combate corupția de nivel înalt și protejarea statului de drept și interesele cetățenilor.

Suntem recunoscători Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) pentru că a făcut posibilă participarea Procuraturii Anticorupție la Conferința Internațională Anticorupție.

Total
0
Shares
Total
0
Share