Economic

Programul „Prima Casă”, trei ani de la lansare. Cele mai importante cifre oferite de Ministerul Finanţelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Programul de stat ”Prima Casă” împlineşte trei ani de la lansare. Astăzi, numărul de locuinţe procurate prin intermediul programului a ajuns la 5550. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,8 miliarde lei, iar valoarea totală a garanţiilor active constituie 1,4 miliarde lei, informează TVR Moldova

Compensaţiile acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” au constituie 42,3 milioane lei.

Din numărul total al beneficiarilor, 990 persoane beneficiază de compensaţii din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2401 – în cadrul programului Prima Casă 3, 790 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 15 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Din 5550 beneficiari, 3822 sunt familii, iar 1728 sunt tineri necăsătoriţi. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31,4 ani. Valoarea medie a locuinţelor procurate este de 605,16 mii lei. Din numărul total de locuinţe procurate, 5191 sunt amplasate în zonele urbane, iar 359- în zonele rurale. 5078 locuinţe procurate sunt apartamente, iar 472 – case de locuit individuale.

„Prima Casă” este un program la nivel naţional care oferă posibilitatea tinerilor să acceseze credite ipotecare în condiţii mai avantajoase, iar statul oferă garanţie băncii în locul beneficiarului.

Astfel, aceştia beneficiază de un termen de rambursare de până la 25 de ani, comisioane bancare limitate, rate lunare mai mici, precum şi taxe de stat diminuate. În aceste condiţii un număr mai mare de cetăţeni cu venituri mici pot avea acces la credite ipotecare.

Pe lângă aceste avantaje, o parte din beneficiarii Programului pot solicita compensaţii de la bugetul de stat. Astfel, familiile cu mulţi copii pot beneficia de ajutor din partea statului în mărime de la 10% până la 100% din costul creditului ipotecar, în funcţie de numărul copiilor în familie, iar angajaţii din sectorul bugetar pot beneficia de ajutor din partea statului în valoare de 50% din costul împrumutului.

Menţionăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetăţeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, care este angajat oficial la o instituţie de stat sau companie privată din ţară şi dispune de venituri din surse oficiale. Cota participaţiei proprii iniţiale constituie 5% din preţul de procurare a locuinţei.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa pagina oficială a Programului – www.primacasa.gov.md, sau puteţi apela la Info line: 022 22 60 65, 022 22 60 53.

Citește și: La Chișinău au început negocierile pe marginea proiectului Acordului de Comerț Liber cu statele EFTA

loading...

Comments are closed.