PROIECT // Liderii partidelor și alte categorii de persoane vor trebui să-și declare veniturile

Integritatea funcționarilor publici, inclusiv a liderilor partidelor politice, este o prioritate pentru Parlamentul Republicii Moldova. În acest sens, astăzi, Lilian Carp, deputat PAS, a prezentat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrității instituționale.

Amendamentele propuse vizează clarificarea persoanelor care sunt obligate să facă declarații de avere și venit, precum și a funcțiilor care presupun acest lucru. De asemenea, se propun noi mecanisme pentru a asigura transparența și accesibilitatea informațiilor privind averile și interesele personale ale funcționarilor publici.

„Integritatea trebuie să fie cartea de vizită a funcționarilor din instituțiile Statului, inclusiv a liderilor partidelor politice. Oamenii trebuie să cunoască despre sursele lor de venit, așa cum trebuie să cunoască despre relația lor cu banul public. Nu o singură dată am fost martorii unor cazuri în care unii conducători de instituții publice, funcționari și politicieni, nu au putut justifica averile pe care le dețin, veniturile oficiale fiind opusul stilului de viață și a bunurilor pe care le au. E nevoie să avem o lege care spune clar cine sunt cei care sunt obligați să facă declarații de avere și venit, care sunt funcțiile care presupun acest lucru și cum anume are lor acest proces”, a declarat deputatul.

Potrivit acestuia, modificările propuse vor contribui la prevenirea și combatere îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, a stărilor de incompatibilitate, precum și încălcării regimului juridic al restricțiilor pentru categoria de persoane ce vor întruni calitatea de subiect al declarării averii și intereselor personale.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrității instituționale este în prezent în curs de examinare în Parlamentul Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share