PSDE, despre reforma patentei de întreprinzător: „Lovitură dură aplicată de Guvernare micilor antreprenori”

 

Reprezentanții Partidului Social Democrat European se întreabă pe rețelele de socializare dacă, în prezent, este oare timpul potrivit pentru anularea patentei de întreprinzător în comerț și califică reforma pornită de actuala Guvernare, drept o lovitură dură aplicată micilor antreprenori, comunică telegraph.md

Potrivit formațiunii, în lipsa onorării „promisiunilor electorale vizând investițiile în economie și crearea de locuri de muncă bine plătite acasă, guvernul taie nemilos și ultimele șanse ale unor categorii vulnerabile de a-și câștiga de sine stătător existența.”

„Argumentele evocate de cei care dețin patente nu sunt intenționat auzite, consultările sunt mimate, orgoliile și narcisismul factorilor decizionali „reformatori” puse în capul mesei fără careva analize pertinente și profunde ale efectelor ce vor fi asupra celor care „niorlăie” (vorba poetului). Bateți în patenta care totuși reprezintă o componentă a economiei albe, reglementată prin lege, care asigură defalcări, fie ele și modeste la bugetele locale. Dar poate mai logic ar fi să începeți cu economia tenebră, cu excluderea fenomenului plății salariilor în plic și de neplată a oricăror impozite și contribuții salariale? Care este alternativa pentru acești oameni, care, din diferite considerente personale și profesionale, nu sunt gata de a trece la altă formă de activitate? Le puteți asigura o altă sursă de venit și existență, sau poate le puteți oferi locuri de muncă cu salarii bine plătite așa cum le-a fost promis? Sau „locurile de muncă bine plătite” se refereau doar la posturile de „ministru”?”, se menționează în postarea PSDE.

Totodată, PSDE cere claritate Guvernării în privința alternativei „pentru acești oameni, care, din diferite considerente personale și profesionale, nu sunt gata de a trece la altă formă de activitate.”

„Le puteți asigura o altă sursă de venit și existență, sau poate le puteți oferi locuri de muncă cu salarii bine plătite așa cum le-a fost promis? Sau „locurile de muncă bine plătite” se refereau doar la posturile de „ministru”? În cine bateți și pe cine vreți să pedepsiți în aceste clipe grele, de „situație excepțională” când, de fapt, ar urmă să lansați instrumente de sprijin? Care este viziunea, politicile și cadrul de planificare strategică vizând dezvoltarea economiei naționale ce ar prevedea acțiuni articulate privind crearea de locuri de muncă și de promovare a creșterii durabile și reziliente? Care sunt programele de suport antreprenorial inovative, bazate pe necesitățile reale ale celor cărora le anulați patentă? Ajutorul financiar pentru procurarea mașinilor de casă este suficient? De fapt este un nou populism deoarece puțini vor putea și dori să-l acceseze și care nu se știe de ce ar urma fi solicitat de la ODA?! Poate mai rezonabil, urmând practică altor state, ar fi ca mașinile de casă să fie eliberate gratis de către Inspectoratul Fiscal, iar acest fapt să reprezinte în mod automat înregistrare? Și apropo de ODA, organizație menită să suporte antreprenorialul. La moment, din rezultatele „remarcabile” ale acestei instituții se constată doar schimbarea cu fast a denumirii, o majorare excesivă a aparatului, costuri cosmice pentru elaborări de studii/analize și mai puțin orientare spre noi inițiative de suport antreprenorial pe tot ciclul vieții unei entități”, mai menționează PSDE.
Amintim că, un grup de patentari a organizat, pe 5 iunie, la Guvern, un flashmob prin care și-au manifestat dezacordul față de reforma patentei. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, nu era prezent în acel moment la Guvern, însă, ulterior a venit cu o reacție pe o rețea de socializare. Acesta a declarat că nu se va renunța la reforma patentei, întrucât orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparatul de casă și toți antreprenorii să-și plătească partea corectă din impozite.
Total
0
Shares
Total
0
Share