Radar Politic: PAS sau Platforma DA? Cine va avea curajul să anunțe oficial decesul Blocului ACUM

Alegerile locale din 20 octombrie 2019 au fost probabil ultimele în care PAS și Platforma DA au participat împreună în cadrul unui bloc politic – blocul ACUM.

Maia Sandu practic și-a atins scopul politic și a devenit hegemon pe eșichierul politic de dreapta, cu șanse reale să acceadă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2020 și chiar să învingă.

Acum, Andrei Năstase, din punct de vedere politic, practic nu mai contează și va conta și mai puțin când oficial, Vlad Filat va reveni în fruntea PLDM.

Greșeala politică fatală a lui Andrei Năstase a fost retragerea în favoarea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2016. Atunci, liderul Platformei DA avea un rating net superior Maiei Sandu și cu siguranță astăzi era Președintele Republicii Moldova. În acea perioadă Năstase era văzut ca un adevărat lider național, organiza proteste la care participau suficint de mulți oameni, iar Maia Sandu era invizibilă din punct de vedere politic și încă prea mult asociată cu Filat/PLDM.

Maia Sandu a pierdut în anul 2016 în fața lui Dodon din cauza trecutul ei verde alături de Filat. Părerea mea este că voturile Maiei Sandu în calitate de ministru pentru concesionarea aeroportului, dar și pentru acordarea garanțiilor de stat către BNM, au fost decisive pentru victoria lui Dodon. Unii ar spune că decisivi au fost cei 30 000 de sirieni. Poate că da, poate nu.

În orice caz, ca Platforma DA să se mențină la +/- 5%, ar trebui să divorțeze oficial de PAS acum și să-și urmeze propria agendă politică.

Dacă e să urmărim ultimele acțiuni ale celor din PPDA, par că spre asta și merg, dar ezită să anunțe public despre ruptura blocului ACUM.

Cât pentru cei din PAS, Andrei Năstase și întreg PPDA-ul reprezintă o piatră de moară legată de gât, de care vor să se izbăvească, dar la fel, nu vor să rămână ei în istorie ca cei care au rupt oficial blocul ACUM.

Maia Sandu e pe cai la moment, iar dacă își va schimba retorica politică mai ales ce ține de segmentul unionist, dar și electoratul care până acum vota pentru PDM, la alegerile prezidențiale de anul viitor, are toate șansele să-l învingă pe Dodon. Dar atenție, totul depinde totuși de ce va spune în continuare Vlad Filat despre lidera PAS, gen zborurile cu avionul privat al lui Ilan Șor, bani în plic pentru Maia Sandu, Igor Grosu, Perciun și restul echipei ei de la Ministerul Educației, așa-numitele studii ale Maiei de la Harvard și multe alte lucruri care pot să-i fie fatale. Și al doilea moment foarte important, dacă următorul președinte va fi ales de popor, sau se va reveni la alegerea președintelui de către Parlamentul Republicii Moldova.

Blocul ACUM, Maia Sandu, Andrei Năstase, rating politic, alegeri locale 20 octombrie 2019, alegeri prezidentiale 2020, Igor Dodon, Vlad Filat, Filat revine in politica, Alegeri prezidentiale 2016, PPDA, PDM, sondaj, sondaj de opinie, esichider politic de dreapta, lider al protestelor

Autor: Radar Politic

Total
0
Shares
Total
0
Share