Alte știri

Reacția lui Igor Dodon la recentele plecări ale deputaților din fracțiunea PDM și pierderea majorității parlamentare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și-a exprimat opinia vizavi de recentele plecări ale deputaților din fracțiunea PDM și pierderea majorității parlamentare a coaliției, transmite Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Potrivit lui Igor Dodon acest fapt reprezintă disperarea cu care oligarhii continuă să cumpere deputați in dorința de a prelua puterea.

„Ei speră că așa vor reuși să se salveze, sa fugă de răspunderea penală pentru frauda bancară si toate schemele lor ilegale, ei speră sa nu mai întoarcă banii furați, iar copruperea deputaților și crearea haosului este unicul lor mijloc de a scăpa de pedeapsă.” afirmă Dodon.

Șeful statului spune că lipsa unui număr suficient de voturi pentru majoritatea parlamentară actuală nu reprezintă încă o criză politica și destabilizare, fiindcă actualul Guvern oricum își va continua activitatea si va face tot ce este necesar pentru oameni in aceasta perioadă de criză, chiar și în lipsa unei majorități politice stabile, daca se va ajunge la acest lucru.

„Cred ca provocarea cea mare pentru forțele politice sănătoase din Parlament este alta – să nu permită grupului oligarhic Plahotniuc-Sor-Candu sa preia din nou controlul asupra puterii si să pună țara in captivitate.

Azi toată lumea înțelege că deputații-transfugi sunt oamenii lui Plahotniuc și Șor, cumpărați cu bani din miliardul furat, iar orice coaliție cu acești transfugi sau cu grupările Candu-Șor înseamnă o coaliție cu interesele și scenariile lui Plahotniuc.

Ca să curmăm din rădăcină planurile lui Plahotniuc și Șor, e nevoie ca PSRM, PAS, PDM și PPDA să dea dovadă de responsabilitate politică, să caute împreună cele mai bune soluții pentru ca în Parlamentul Republicii Moldova sa nu fie instaurat haosul și anarhia. Oligarhii au încă suficienți bani din miliardul furat să cumpere deputați din toate partidele, nu doar din PDM, dar în același timp numărul deputaților integri la acesta etapă este mult mai mare decât al celor care se vând. Iată de ce sunt sigur ca există soluții pentru ca țară sa nu se revină la dezastrul în care se afla în urma cu mai bine de un an de zile.” afirmă Dodon.

Igor Dodon afirmă că va acorda tot suportul partidelor antioligarhice, așa cum a făcut-o și cu un an în urma, și va susține orice soluție care ar asigura stabilitatea țării și securitatea cetatenilor.

Șeful statului se declară împotriva oricărei construcții politice care s-ar putea face împreuna cu partidele lui Șor și Plahotniuc, cu trasfugii care sunt acuzați de implicare în frauda bancară și alte escrocherii.

„Cine crede că scopul oligarhilor este să se limiteze la lupta cu Dodon sau PSRM, se înșeală, fiindcă Plahotniuc se va apuca apoi de lupta și cu Maia Sandu, și cu Andrei Nastase sau alții. Scopul oligarhilor este nu atât lupta politică, dar preluarea Curții Constituționale, a Procuraturii Generale, a Justiției în general, pentru a-și închide dosarele penale și a putea relua șantajul împotriva celor care îi încurcă.

Știu că există anumite neînțelegeri politice chiar și între partidele sănătoase din Parlament, acestea însa nu pot fi mai presus de interesul cetățenilor de a avea o țară stabilă și sigură, de a fi susținute proiectele care vin să-i sprijine în această perioadă foarte complicată de criză.” mai supune Dodon.

Igor Dodon afirmă că este în egală măsura gata să susțină atât actuala guvernare, cât și o altă formulă guvernamentală, în care un rol mai important să-l aibă PAS și PPDA, dacă aceste partide se simt cu adevarat pregătite sa își asume responsabilități în gestionarea actualei crize sanitare si economice.

Totodată președintele spune că activitatea Parlamentului și a Guvernului se poate desfășura eficient și în lipsa unei majoritați politice formalizate, partidele antioligarhice pot agrea punctual care proiecte sunt în interesul cetățenilor și necesită a fi susținute.

„Nu în ultimul rând, având în vedere dorința anunțată de PAS de a fi declanșate alegeri anticipate, aș putea să susțin și o astfel de propunere dacă se avansează în punerea ei în practică și dacă avem certitudinea că o astfel de soluție este în interesul cetățenilor. Sunt de acord că avem o problemă serioasă în Parlament, care devine tot mai putin reprezentativ dupa ce un număr de deputați au decis să-și trădeze electoratul, existând suspiciuni foarte grave că ar fi fost corupți de oligarhi.” încheie Dodon.

Citește și: ”Unii deputați nu dau o iotă pe lege și moralitate, iar țara și cetățenii au doar de pierdut”, susține conducerea fracțiunii PSRM

loading...

Comments are closed.