Alte știri

Reacția președintelui la achitarea celor doi luptători de K1, acuzați de uciderea în bătaie a unui tânăr

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon a postat un mesaj pe pagina sa, în care vine cu o reacție la achitarea celor doi luptători de K1, acuzați de uciderea în bătaie a unui tânăr acum doi ani. Șeful statului și-a exprimat uimirea față de decizia instanței, precum și convingerea că acest caz trebuie investigat și clarificat, transmite Telegraph.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Ca cetățean, dar și ca tată al trei băieți, am fost puternic afectat emoțional de vestea uciderii în bătăi a unui tânăr în fața unui club de noapte în urmă cu 2 ani. Am urmărit mersul anchetei din informațiile apărute în spațiul public, iar ieri am aflat cu stupoare că doi dintre sportivii acuzați de săvârșirea acelei crime au fost achitați.

Nu sunt jurist, nu mă voi expune juridic, dar cred că pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercația în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanța a decis altfel…

Această decizie a creat, pe bună dreptate, indignare și consider că lucrurile trebuie clarificate, astfel încât cu toții să aflăm care sunt argumentele care au dus la achitarea celor doi. În același timp, cazul trebuie lămurit juridic, nu să devină un subiect de manipulări, de acuzații populiste sau electorale.
Justiția pe care o avem astăzi este așa cum o știm cu toții după mulți ani în care nu s-a făcut nici o reformă și după ce grupările oligarhice au ținut-o în captivitate și uneori au folosit-o în scopuri criminale. Iar cei care astăzi vin cu acuzații și manipulări sunt tocmai acei politicieni care au contribuit, direct sau indirect, în mod decisiv, la compromiterea sistemului judecătoresc. Iată de ce procesul de reformare a justiției trebuie de menținut și de accelerat. Se cer transformări importante.

Ceea ce mi se pare îngrijorător este exemplul periculos pe care îl poate genera o astfel de decizie, din care se poate înțelege că justiția poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid. De aceea, acest caz este unul care trebuie lămurit în mod obiectiv și credibil pentru fiecare cetățean.

Ca Președinte al țării nu am atribuții să intervin în vreun fel în actul de justiție, dar pot să fac demersuri care să aducă mai multă claritate în societate atunci când există un astfel de caz controversat. De aceea, voi împuternici experți în drept cu mare experiență să studieze motivarea și partea probatorie ale sentinței, și în cel mai scurt timp să-mi prezinte părerea lor competentă în ceea ce privește elementele care au dus la achitarea celor doi bănuiți. Voi prezenta apoi aceste concluzii cetățenilor și instituțiilor care trebuie să gestioneze astfel de situații. Dacă vor fi depistate nereguli în instrumentarea acestui caz, ele sunt obligate să intervină și să repună lucrurile în legalitate, iar eu voi insista pe o reexaminare a cazului într-un mod profesionist și responsabil.”

Citește și: Fadei Nagacevshi a venit cu o reacție la cazul achitărilor celor doi luptători de K1, acuzați în dosarul omorului din fața unui club de noapte

loading...

Comments are closed.