Alte știri

Republica Moldova a adoptat peste 1200 de standarde europene în primele luni ale acestui an

Pinterest LinkedIn Tumblr

Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a atins rata de 100% privind adoptarea standardelor europene în calitate de standarde moldovenești, conform priorităților trasate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

De la începutul anului curent au fost adoptate cu aplicare în Republica Moldova peste 1200 de standarde europene și au fost anulate 517 standarde depășite și conflictuale. În 2020, a fost inițiat procesul de elaborare a 29 de standarde moldovenești pe domeniile neacoperite de standardele europene și internaționale, dintre care 10 au fost deja aprobate – 9 se referă la domeniul construcțiilor și unul privind producția alcoolică.

„Criza actuală la nivel mondial reprezintă pentru Institutul de Standardizare din Moldova atât o încercare, cât și o oportunitate de digitalizare a activităților și de evaluare a potențialului de interacțiune la distanță cu utilizatorii. Institutul este o verigă esențială în relația cetățean – mediu de afaceri – stat, care prin oferirea accesului la standarde susține eforturile continue ale utilizatorilor în implementarea acestora și contribuie astfel la succesul și inovația economiei naționale”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

O altă prioritate care vizează activitatea de standardizare națională constituie alinierea la cerințele stabilite de organizațiile europene și internaționale de standardizare. În acest sens, ISM a implementat 3 sisteme de management: cel al calității, anti-mită și al securității informației, fapt care va facilita procesul de obținere a statutului de membru cu drepturi depline la aceste organizații.

Citește și: În perioada stării de urgență, nivelul de utilizare a serviciilor la distanță a crescut cu circa 35%

loading...

Comments are closed.