RO-Alert trece Prutul! Serviciul de Telecomunicații Speciale al României va ajuta la crearea sistemului pentru Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Ambasadorul României, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, în contextul începerii mandatului în Republica Moldova.

În cadrul ședinței, oficialii au convenit să continue proiectele incluse pe agenda de cooperare a celor două state. La fel, ministrul a menționat că aceasta este o ocazie foarte bună pentru subdiviziunile MAI din Republica Moldova și România să dezvolte agenda bilaterală.

Evenimentele de după 24 februarie au fost și continuă să fie un test pentru tot ce înseamnă sistemul afacerilor interne. În acest context, ministrul a enumerat o listă de nevoi eminente pentru creșterea capabilităților și a nivelului de reziliență, ce includ echipamente și tehnologii necesare de analiză a datelor, din punct de vedere al eficientizării timpului și volumului de muncă.

În pofida noilor provocări generate de războiul din Ucraina, MAI a continuat să implementeze agenda de dezvoltare. În acest sens, ministru a mulțumit colegilor din România pentru ajutorul punctual la elaborarea Programului de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență și excepționale. La fel, la sfârșitul lunii august va fi semnat un acord cu Serviciul de Telecomunicații Speciale al României, ceea ce va ajuta la crearea sistemului de alertă pentru Republica Moldova.

Totodată, oficialii au menționat obținerea statutului de țară candidat la UE și deschiderea României de a oferi suport Republicii Moldova în alinierea legislației și a standardelor de securitate la cele ale UE. În acest context, a fost reiterată importanța participării României în Hub-ul de securitate al UE la Chișinău, prin contribuția la dinamizarea activităților pe platforma Hub-ului, astfel încât acesta să devină producător de informații, care să susțină decizii pe operațiuni ce vor aduce o diferență palpabilă pe palierul de securitate.

Total
0
Shares
Total
0
Share