Alte știri

Rolul imunizării pentru sănătatea publică, discutat de către directorul CNAM și experții UNICEF

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Valentina Buliga, a avut astăzi, 11 august, o ședință online cu expertul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Kaki Zoidze, care efectuează o misiune de evaluare cu referire la activitățile de imunizare.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Biroul regional UNICEF a demarat un exercițiu în cinci țări, printre care și Republica Moldova, pentru a face o evaluare privind introducerea intervențiilor de stimulare a cererii pentru imunizare în politicile, programele și bugetele naționale.

Expertul UNICEF a menționat că această evaluare are scopul de a estima cererea pentru imunizare la nivel de comunitate, familie etc. “În contextul în care peste tot în lume există curente antiimunizare, care dezinformează opinia publică, e nevoie de mai multe eforturi din partea guvernelor pentru a promova beneficiile vaccinării pentru sănătatea publică”, a spus Kaki Zoidze.

Valentina Buliga a informat expertul despre vaccinurile acoperite din fondul de profilaxie al CNAM, menționând că, în mare parte, vaccinurile sunt procurate și din bugetul de stat în cadrul Programului național de imunizare pentru anii 2016-2020.

“Probleme privind asigurarea țării cu vaccin nu există. Cu regret, în ultimi ani s-a schimbat atitudinea cu referire la imunizare atât în alte țări, cât și în Republica Moldova. Părerile în societate sunt diferite. Totuși, majoritatea cetățenilor conștientizează importanța vaccinării pentru propria sănătate și pentru sănătatea publică”, a menționat directorul general al CNAM.

Expertul UNICEF urmează să prezinte ulterior autorităților recomandări privind componenta de imunizare și modele de a o integra pe viitor în buget.

Citește și: Rezultatele monitorizării a două proiecte finanţate de CNAM

loading...

Comments are closed.