România declară stare de alertă epidemiologică din cauza gripei

Ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că țara vecină a intrat în stare de alertă epidemiologică, după ce numărul de cazuri de gripă a crescut pentru trei săptămâni la rând, scrie Digi24.ro

Alexandru Rafila a transmis, joi, date despre evoluția infecțiilor respiratorii în perioada 22-28 ianuarie.

„Este vorba despre o a treia săptămână de creştere consecutivă, peste nivelul mediu, înregistrat în ultimii cinci ani. Se numeşte săptămână epidemică”, a afirmat ministrul român al Sănătăţii, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a anunţă că situaţia este similară celei înregistrate anul trecut.

„Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic. Nu se instituie niciuin fel de restricţii pentru populaţie. Are legătură cu pregătirea sistemului de sănătate pentru un număr mai mare de infecţii respiratorii. Nu o să avem o situație în care să fie declarată epidemie de gripă pentru că așa cum observațiile noastre arată, menținerea acestui trend crescător este limitată și până la sfârșitul lunii februarie probabil că valorile vor fi sensibil mai mici”, a mai declarat ministrul.

Potrivit raportului publicat de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP din România, în săptămâna 22-28 ianuarie au fost raportate: 133.057 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 35.8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (98.011) şi cu 7.7% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (123.464).

Total
0
Shares
Total
0
Share