România va reduce tariful de transport al energiei electrice către Republica Moldova și Ucraina

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei din România a anunțat o reducere a tarifului reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina, scrie IPN.

Profit.ro relatează că, începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice a fost majorat masiv, mai întâi de la 0,6 la 1,2 euro/MWh, plus TVA, iar apoi la 3 euro/MWh, plus TVA. Schimburile de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-au intensificat după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună după startul agresiunii militare a Kremlinului.

Din toamna anului trecut, de când Federația Rusă a început o serie de atacuri metodice extrem de agresive asupra sistemului energetic al Ucrainei, soldate cu pagube masive, exporturile de energie ale României către țara vecină au crescut și mai mult, atât în ceea ce privește livrările comerciale, cât și sub forma ajutoarelor de avarie. Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din ajutoare de avarie acordate sistemului vecin al Ucrainei, constând în livrări de energie de urgență către omoloaga Ukrenergo, în momente în care infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacuri cu rachete și drone ale agresorului militar rus.

Sursa citată precizează că în ultima perioadă, din cauza distrugerii unor centrale vitale, Ucraina este nevoită să importe aproape zilnic energie de la vecini. Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.

Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri. În schimb, țărilor terțe, precum Republica Moldova și Ucraina, li se aplică o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere de energie electrică preconizate pentru anul în cauză. OTS-urile terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.

Total
0
Shares
Total
0
Share