Politic

RU1 a fost al 2-lea la CEC: Partidul Nostru a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marți, 1 septembrie, „Partidul Nostru” l-a desemnat oficial pe liderul formațiunii, Renato Usatîi, candidat la alegerile prezidențiale și a depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor candidatului, informează Telegraph.md

”Renato Usatîi este singurul candidat la prezidențiale care, de facto, a fost înaintat nu de partidul pe care îl conduce, ci de către cetățenii Republicii Moldova. Pe parcursul lunii august, oamenii au publicat pe rețelele de socializare zeci de mii de înregistrări video, mesaje și poze în sprijinul candidaturii lui Usatîi. Consiliul Național al partidului doar a perfectat din punct de vedere juridic acest îndemn al poporului”, transmite formațiunea lui Renato Usatîi.

Maia Sandu cere unei instituții media să doneze bani pentru partid

Prin altă decizie a Consiliului Național a fost constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea lui Renato Usatîi. Grupul a fost constituit din 100 de persoane, venite la Chișinău din toate regiunile țării. Potrivit legii, CEC, în termen de 3 zile de la recepționarea dosarului, trebuie să ia o decizie asupra înregistrării grupului de inițiativă. Ulterior, acesta urmează să colecteze cel puțin 15 mii, dar nu mai mult de 25 de mii de semnături. Acestea sunt prezentate la CEC, iar autoritatea electorală le va examina și va lua o decizie în privința înregistrării candidatului.

După depunerea actelor la CEC, în declarațiile pentru presă Renato Usatîi a spus că aceste alegeri prezidențiale sunt primele cu participarea sa, amintind că în 2016 a fost exclus din cursa pentru fotoliul de șef de stat după ce Curtea Constituțională a modificat ilegal censul de vârstă pentru candidați de la 35 la 40 de ani. Iar doi ani mai devreme, în 2014, a fost exclus abuziv din alegerile parlamentare partidul „Patria”, cap de listă al căruia era Renato Usatîi. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit vinovate autoritățile de la Chișinău de încălcarea legii pentru excluderea formațiunii din scrutin.

Guvernul gestionează eficient toate procesele de care este responsabil, a declarat marți președintele Igor Dodon

„Vor fi primele alegeri cu participarea mea. Sunt sigur că ceea ce s-a întâmplat în 2014 și 2016 nu-și va permite nimeni să o repete. Sunt singurul candidat care, de jure a fost delegat de către partid, dar de facto s-au pronunțat zeci de mii de cetățeni din toată țara”, a declarat Renato Usatîi.

Amintim că primul grup de inițiativă în susținerea unui candidat la alegerile prezidențiale din acest an, care vor avea loc în data de 1 noiembrie 2020, a fost din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Liberal-democrații vor strânge semnături pentru înregistrarea lui Tudor Deliu, desemnat în calitate de candidat la funcția de șef al statului.

Dodon anunță că actualul Parlament ar putea fi dizolvat: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

loading...

Comments are closed.