Social

Ruxanda Glavan despre epidemia de rujeolă: „Părinții care refuză să își vaccineze copii trebuie amendați!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan consideră că autoritățile trebuie să impună părinții să își vaccineze copiii în contextul unui cod galben de rujeolă pe care îl avem în momentul de față în Republica Moldova. În cazul refuzului acestora, Glavan propune ca părinții să fie amendați.

În opinia ex-ministrului, părinții care refuză vaccinarea, încălcând astfel nu doar legea, dar și drepturile propriului copil, trebuie să fie pedepsiți. Amenzile usturătoare ar fi o metodă de prevenție a acestor situații și o acțiune justificată din partea autorităților câtă vreme se vorbește despre securitatea statului.

Glavan afirmă că „un accent aparte trebuie pus și pe comunicarea eficientă dintre medic și părinte. Cei care au suspiciuni în privința vaccinării trebuie convinși de necesitatea ei. Iar cei care se încăpățânează fără motive pertinente – să fie sancționați în instanță așa cum se cuvine în toate cazurile când legea este sfidată.

În cadrul aceluiași apel făcut prin intermediul paginii sale de Facebook, ex-ministra spune că una din cauzele numărului relativ mare de copii nevaccinați este lipsa unei comunicări constructive și eficiente dintre instituțiile de învățământ și medicina primară pe tema vaccinării. „Degeaba spun cei din Educație că ei nu au atribuții, când admiterea în instituțiile de învățământ se face în baza unui set de acte, inclusiv a certificatului care confirmă existența tuturor vaccinurilor obligatorii.” comentează Glavan.

Numărul persoanelor suspectate că ar avea rujeolă creşte de la o zi la alta. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în ţară sunt înregistrate 169 de cazuri, dintre care 56 au fost confirmate de laborator. Alţi 113 copii se află sub monitorizarea medicilor.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Taraclia, Ceadâr-Lunga, Cahul şi Nisporeni. Astăzi, la Comrat este convocată şedinţa pentru situaţii excepţionale. Autorităţile locale discută situația epidemiologică de rujeolă din Autonomia Găgăuză și măsurile care urmează a fi întreprinse.

loading...

Comments are closed.