Sancțiunile UE împotriva Rusiei duc la scumpirea benzinei și motorinei

După o perioadă de peste o lună de scăderi, prețurile la carburanți înregistrează o ușoară majorare din cauza sancțiunilor UE împotriva Rusiei, explică ANRE.

După trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, care a rezultat cu o ieftinire în ultima perioadă de aproape 5 lei/litru, iar comparativ cu valorile maximale înregistrate în anul 2022, o reducere cu circa 12 lei/litru la benzină și circa 10 lei/litru la motorină, actualmente se înregistrează o ușoară majorare.

Schimbarea este generată în mare parte de așteptările piețelor privind reducea de către Federația Rusă a producției de petrol cu 5-7%, de la începutul anului 2023. Bursele au reacționat imediat la declarația oficialilor ruși privind oprirea începând cu anul viitor a vânzărilor către țările care susțin plafonarea prețurilor la țițeiul și produsele petroliere rusești.

Totodată, potrivit datelor prezentate de Reuters (shorturl.at/noxMP), se așteaptă că exporturile de petrol ale Rusiei din Marea Baltică ar putea înregistra o scădere cu 20% în luna decembrie față de luna precedentă, după ce Uniunea Europeană și țările G7 au impus sancțiuni și un plafon de preț pentru țițeiul rusesc începând cu 5 decembrie.

În consecință, atât prețurile petrolului cât și cele ale produselor derivate, au crescut în ultimele zile astfel încât în intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts s-au majorat cu circa 10 % la benzină și cu cca 9% la motorină.

Prin urmare, pentru următoarele trei zile (24.12.2022-26.12.2022), prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

– 22,21 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 13 bani);
– 23,06 lei/litru – pentru motorina standard (+13 bani).

ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share