Politic

(schemă) Exclusiv! Ministrul Andrei Năstase, a promovat într-o funcție înaltă un personaj corupt. CV-ul „negru” al lui Valeriu Codreanu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Valeriu Codreanu, a fost numit ieri, 1 iulie, FĂRĂ CONCURS PUBLIC, în calitate de șef-adjunct interimar la Poliția de Frontieră, astăzi a depus o cerere de demisie. Se pare că Codreanu, numit în funcție de Andrei Năstase, a fost implicat în mai multe scheme de corupție și contrabandă, fiind angajat al Poliției de Frontieră, în perioada anilor 2013-2016.

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, a apărut un comunicat de presă, în care se spune că, după o evaluare internă, s-a ajung la concluzia că Valeriu Codreanu, este incombatibil cu funcția de șef adjunct interimar la Poliția de Frontieră, însă în acel comunicat, nu s-a menționat de ce această incompetență nu a fost cunoscută înainte de desemnare. Putem să presupunem că demisia a venit după ce presa a scris despre implicările lui Valeriu Codreanu în scheme de contrabandă și corupție.

Redacția noastră a primit câteva documente, în care sunt explicate schemele de contrabandă, a căror beneficiar era inclusiv Valeriu Codreanu.

Conform documentului dat, mai multe persoane, erau împărțite în două grupuri. Unul dintre acestea era specializat în contrabanda cu spirt și țigări în raionul Briceni, iar a doua grupare, cu locuitori din raionul Rîșcani, era specializată în trafic de țigări.

În schemă erau implicați, pe lângă persoanele care treceau marfa peste peste frontieră și angajați ai Poliției de Frontieră, unul dintre aceștia, este Șeful Pichetului de la Lipcani, care a fost desemnat în funcție de nimeni altul decât Valeriu Codreanu, acesta organiza organiza contrabanda cu țigări, la un „nivel mai serios”. După organizarea perchezițiilor și depistarea a două automobile cu spirt, iar gruparea dată, a plătit 40 de mii de euro (!) pentru a închide acest caz.

Conform documentului dat, veniturile acestei grupări ajungeau la 30 de mii de euro lunari,iar acordul cu Poliția de Frontieră, costa în jur de 10-15 mii de euro, trecerea fiind asigurată de către șeful pichetului Lipcani, care la rândul său primea indicați de la Valeriu Codreanu.

Un alt punct de trecere, popular pentru oamenii lui Codreanu, este cel de la Grimăncăuți, achitându-se cu poliția de frontieră, pentru fiecare caz aparte, aceștia fiind protejați de către președintele raionului, care la rândul său, primea lunar 1500 de euro. La un moment dat, șeful Pichetului, și-a procurat o casă de 90.000 de euro.

Poate că atunci când a conștientizat că această informație ar putea să ajungă la presă, ministrul afacerilor interne,Andrei Năstase a decis să îl retragă pe Codreanu din funcție.

Amintim că la data de 28 iunie, comisarul șef Codreanu Valeriu, a fost eliberat de către ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, din funcția de șef al Inspectoratului de poliție din Anenii Noi, pentru a-l desemna în calitate de șef adjunct interimar al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Considerăm că aceste scheme sunt un motiv pentru ca Procuratura Generală să se autosesizeze, pentru a porni o investigație. Astfel de persoane ar trebui să fie puse sub anchetă și nicidecum promovate în funcții înalte.

loading...

Comments are closed.