Lifestyle

“Scrisorile de dragoste” dintre Kim Jong-un și Donald Trump: „Prietenia noastră va funcționa ca o forță magică”

Pinterest LinkedIn Tumblr

O carte scrisă de jurnalistul american de investigație Bob Woodward dezvăluie conținutul mai multor scrisori schimbate de Donald Trump și Kim Jong-un, angajați în negocieri pentru pace în Peninsula Coreeană scrie CNN. Deși scrisorile fac risipă de cuvinte frumoase și de aprecieri reciproce, întâlnirile celor doi lideri nu au obținut prea multe rezultate pozitive, în condițiile în care Phenianul își păstrează arsenalul nuclear și continuă activitățile agresive.

Jurnalistul Bob Woodward, cunoscut pentru dezvăluirile din scandalul Watergate, care au dus la demisia lui Richard Nixon în 1974, a obținut 27 de “scrisori de dragoste”, așa cum le numește chiar el, dintre președintele SUA Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Woodward, care a publicat o parte dintre mesaje în cartea sa, “Rage”, ce va apărea pe 15 septembrie, a văzut aceste scrisori, dar nu a putut să le copieze sau să le fotografieze. El a dictat însă conținutul în reportofon și a transcris apoi mesajele în cartea sa. CNN și Washington Post au obținut mai multe pasaje din scrisorile trimise de liderul nord-coreean lui Trump.

Redactate într-un stil cu înflorituri de limbaj, ele oferă o idee fascinantă despre relația dintre cei doi șefi de stat. Într-una dintre scrisori, trimisă pe 25 decembrie 2018, Kim Jong-un rememorează summitul bilateral din Singapore, din iunie 2018, și mărturisește că “nu poate uita momentul istoric în care a strâns mâna” lui Trump.

Scrisoarea lui Kim Jong-un către Donald Trump:

Așa cum a observat foarte sincer și Excelența Voastră, pe măsură ce ne apropiem de noul an, întreaga lume așteaptă cu siguranță să vadă, nu prea departe în viitor, o altă întâlnire istorică între mine și Excelența Voastră, o întâlnire care ar aduce aminte de o scenă dintr-un film fantastic.

În continuare, Kim Jong-un îi spune lui Trump că o eventuală dispută pe tema locului în care ar trebui să aibă loc acest viitor summit nu ar arăta prea bine în fața publicului, așa că se angajează să găsească o soluție comună.

Într-o altă scrisoare, trimisă în iunie 2019, liderul nord-coreean îl felicită pe Trump cu ocazia apropiatei zile de naștere și face iarăși referire la summitul din Singapore, dar și la cel de la Hanoi, Vietnam, care a avut loc în februarie 2019.

“Asemenea scurtului moment pe care l-am împărtășit acum un an în Singapore, fiecare minut pe care l-am împărtășit acum 103 zile în Hanoi a fost unul de glorie, care va rămâne o amintire prețioasă”, scrie Kim Jong-un.

Scrisoarea lui Kim Jong-un către Donald Trump:

Cred de asemenea că prietenia profundă și specială dintre noi va funcționa ca o forță magică ce va conduce progresul relațiilor dintre Republica Populară Democrată Coreeană și SUA.

Donald Trump şi Kim Jong-un s-au întâlnit de trei ori, prima dată în iunie 2018, în Singapore, cu ocazia unui summit considerat atunci istoric. Negocierile privind denuclearizarea Phenianului nu au progresat însă, aflându-se chiar într-un punct mort de la eşecul celui de-al doilea summit, desfăşurat în februarie 2019 la Hanoi. Aceasta nu l-a împiedicat pe preşedintele american să laude cu regularitate relaţiile sale cu Kim Jong-un, mergând chiar până la a spune că s-au “îndrăgostit” unul de celălalt.

“Mi-a scris scrisori foarte frumoase, sunt scrisori minunate. Ne-am îndrăgostit”, le-a spus în septembrie 2018 preşedintele unor susţinători. În ciuda lipsei rezultatelor, Trump a subliniat inclusiv în cursul discuțiilor cu Bob Woodward că întâlnirile cu Kim au fost un lucru important.

Sursa: Libertatea

Citește și: Robert Trump, fratele mai mic al președintelui american, a murit în spital

loading...

Comments are closed.