Economic

Sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor, lider în economia țării noastre

Pinterest LinkedIn Tumblr

În anul 2019, industria tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) a devenit unul din locomotivele creșterii economice în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în perioada anilor 2015-2019, industria IT a înregistrat o creștere de peste 3 ori a veniturilor din vânzări anuale – de la 2.1 miliarde de lei, până la 6.6 miliarde de lei, atingând cota de 3.1% din PIB și înregistrând o creștere de peste 1,32 mlrd de lei, doar în 2019. În anul de referință, împreună cu volumul de vânzări din industria comunicațiilor electronice – de 6.8 mlrd de lei, sectorului TIC i-a revenit 7.1% din PIB-ul național.

Volumul de exporturi a produselor și serviciilor TIC a depășit în anul 2019 cifra de 5 mlrd de lei, schimbând calitativ structura exporturilor Republicii Moldova. Doar exporturile IT au crescut de 3 ori – de la 1,1 mlrd de lei în 2015, la 3,5 mlrd de lei în 2019, depășind considerabil produsele exportate tradițional, cum ar fi vinurile (cu peste 400 mln de lei).

Evoluția pozitivă în sectorul TIC este însoțită și de creșterea numărului de companii în această perioadă – de la 1.700 până la 2.300, iar a personalului angajat – de la 21.300 la 29.600 de persoane, asigurând și cel mai bun nivel de salarizare pe economie. Cu regimul fiscal al Parcului IT, cele peste 600 de companii rezidente au înregistrat o medie de salarizare de cca 29 mii de lei lunar. Astfel, s-a reușit motivarea de a rămâne în țară a inginerilor IT de înaltă calificare, care contribuie esențial la creșterea economică bazată pe inovație digitală.

Conform datelor analizate, volumul de investiții în servicii de informatizare s-a dublat în perioada de referință și a ajuns în 2019 la 2,6 mlrd de lei, sporind cu cca 800 mln de lei față de anul precedent.

Pentru a stimula în continuare procesele de transformare digitală și ridicare a productivității prin inovație digitală, Ministerul Economiei și Infrastructurii a extins perioada de aplicare a regimului fiscal special pentru companiile IT, până în anul 2026, precum și a inițiat crearea unui Fond de susținere a inovației digitale și startup-urilor tehnologice. De asemenea, Ministerul prin aprobarea unei Foi de parcurs pentru digitizarea economiei și promovare a comerțului electronic, s-a angajat într-un proces de eliminare a constrângerilor ce stau în calea modernizării tehnologice a întregii economii naționale, pregătind o serie de ajustări legislative și acțiuni de susținere a digitalizării pe diverse verticale economice.

loading...

Comments are closed.