Social

Șeful statului a venit cu unele clarificări în ce privește polița medicală și dreptul la ajutorul de șomaj

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful statului, Igor Dodon, a venit cu unele clarificări în ce privește polița medicală și dreptul la ajutorul de șomaj din partea statului, relatează Telegraph.md

Toți cei care revin în țară de peste hotare își asumă responsabilitatea, prin semnarea unei declarații, că vor procura polița de asigurare medicală, în caz că nu dispun de acesta, pe parcursul a 72 de ore din momentul intrării în țară (cu excepția pensionarilor și copiilor cu vârsta de până la 18 ani).

După intrarea în vigoare a pachetului de legi pentru care și-a asumat responsabilitatea Guvernul în fața Parlamentului, la ajutorul de șomaj vor avea dreptul:
– personale care au activat oficial minimum 12 luni vor putea beneficia de 60-80% din salariul de bază, dar nu mai puțin de salariul minim garantat de 2775 lei, evident fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie deoarece sunt plătitori de taxe și prin urmare persoane asigurate.
– toți cei care erau angajați până la instituirea stării de urgență, chiar dacă activau oficial în baza contractului de muncă de câteva zile sau luni, vor avea dreptul să solicite salariul minim garantat de stat în mărime de 2775 lei pe lună, fără necesitatea de a procura polița de asigurare medicală obligatorie.
– restul persoanelor vor avea dreptul de a solicita ajutor de șomaj de la stat doar dacă deține polița de asigurare medicală obligatorie.

Citește și: Igor Dodon: „Sărbătorile în acest an vom fi nevoiți să le petrecem în solidaritate și rugăciune, dar din locul în care ne aflăm fiecare”

loading...

Comments are closed.