Sergiu Railean: Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova este una dintre prioritățile MEI

Interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României, construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiența energetică în clădirile publice, precum și construcția gazoductului Iași-Ungheni – sunt doar câteva proiecte strategice ale Republicii Moldova privind dezvoltarea sectorului energetic, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, începând cu 2010 Republica Moldova și-a propus ca să depășească barierele de utilizare a tehnologiilor care folosesc energia solară și biomasa prin demonstrarea exemplelor de practici bune și viabile ca alternativă gazului natural și cărbunelui, și ca o modalitate durabilă de protecție a mediului ambiant prin soluționarea problemelor de aprovizionare energetică în localitățile rurale.

„Sectorul energetic este unul strategic pentru economia națională. Diversificarea surselor de furnizare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldovei prin realizarea interconectării sistemelor electroenergetice cu România și interconectarea sistemului electroenergetic autohton în piața energetică regională a UE este una din prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii. De asemenea, ne dorim să dezvoltăm și în continuare proiecte ce țin de sporirea accesului cetățenilor Republicii Moldova la serviciile publice îmbunătățite în domeniul aprovizionării cu apă și a canalizării, precum și al eficienței energetice în clădirile publice”, susține Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Printre alte proiecte importante din sectorul energetic se numără: Moldelectrica – Reabilitarea Rețelelor de Transport Electric, Construcția gazoductului Iași-Ungheni, Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir.

De asemenea, în prezent se implementează proiectele: Fondul Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu, Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și Eficiența energetică în clădirile publice, Interconectarea Sistemelor Electroenergetice ale Republicii Moldova și României.

Citește și: Parcul Inovațional de Cercetare și Dezvoltare în Inginerie va fi lansat până la sfârșitul acestui an

Total
0
Shares
Total
0
Share