Alte știri

Sinteza ANI pentru perioada 23 august 03 septembrie 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

În perioada 23 august – 03 septembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat opt controale, a emis patru acte de constatare, a pornit patru cauze contravenționale și oferit soluții pentru 12 conflicte de interese.

Astfel, în perioada vizată, au fost demarate cinci controale pe avere. Două dintre procedurile de control a fost inițiate în baza unor investigații jurnalistice, în care sunt vizați un director general a unei autorități publice centrale și ex-președinte de autoritate publică autonomă. De asemenea, averile a doi funcționari publici cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și IP Edineț al Inspectoratului General de Poliție și a unui consilier din raionul Edineț vor fi verificate de către inspectorii de integritate. Un primar din raionul Rezina este anchetat pentru un posibil conflict de interese admis în funcția sa.

Patru încălcări au fost identificate de către inspectorii de integritate. Un funcționar cu statut special din cadrul IP Criuleni a încălcat regimul juridic al declarării averii, iar un funcționar public din cadrul unei primării a fost stabilit cu diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute. O incompatibilitate de funcție și un conflict de interese au fost constatate pe numele a doi primari. Este vorba despre primarii din raioanele Râșcani și Șoldănești.

Inspectorii de integritate au pornit patru cauze contravenționale pentru nedepunerea declarațiilor de avere și interese personale. Astfel, un membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor și trei consilieri din raionul Strășeni și UTA Găgăuzia ar putea fi amendați pentru încălcarea acestor reguli.

Un Ministru, un președinte de raion și zece primari au respectat legislația ANI și au declarat câte un conflict de interese. În termen de până la trei zile, inspectorii de integritate au expediat în atenția acestora soluții pentru rezolvarea situațiilor de conflict de interese.

ANI a eliberat 35 de Certificate de Integritate. Iar, reprezentanții Autorității au acordat 97 de consultații telefonice, inclusiv 22 la Linia Instituțională de Informare.

loading...

Comments are closed.