Actualitate

SIS, împreună cu serviciile speciale din alte opt țări, participă la exercițiul „Caspian Antitero – 2021”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova participă la exercițiul antitero „Caspian Antitero – 2021”, desfășurat în perioada 23 august – 1 septembrie curent.

Evenimentul a reunit serviciile speciale și autoritățile de profil din 8 țări ale CSI. În timpul exercițiului comun, statele participante își vor testa și optimiza mecanismele de asigurare a schimbului de date și informații operative dintre serviciile speciale. La fel, printre obiectivele instruirilor practice se numără identificarea persoanelor antrenate în acțiuni cu tentă teroristă și evaluarea eficienței măsurilor de asigurare a protecției fizice la obiectivele infrastructurii critice.

Prima fază a exercițiului antitero „Caspian Antitero – 2021” are loc în perioada 23-26 august, pe teritoriul fiecărei țări-participante. În cadrul acesteia, SIS, de comun cu BPDS „Fulger” al IGP al MAI și mai mulți operatori ai unor obiective de infrastructură critică vor realiza un șir de măsuri operativ-tactice în vederea prevenirii și/sau gestionării unor eventuale situații de criză teroristă. Coordonarea și evaluarea acțiunilor va fi asigurată de către Centrul Antiterorist al SIS.

Desfășurarea unor astfel de măsuri la nivel regional consolidează cooperarea regională și interinstituțională în lupta împotriva manifestărilor de terorism și crimei organizate, precum și impulsionează dezvoltarea și îmbunătățirea capacităților și mecanismelor de interacțiune dintre autoritățile specializate.

Exercițiului are loc în baza „Programului de colaborare al statelor-membre ale Comunității Statelor Independente în combaterea terorismului și altor forme violente de manifestare a extremismului pentru anii 2020-2022”.

loading...

Comments are closed.