Externe

Situația din Belarus convoacă o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Pinterest LinkedIn Tumblr

Situația din Belarus convoacă o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta urmează să aibă loc vineri, fiind din nou o reuniune neoficială. De această dată va fi publică și este așteptată prezența liderei opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, relatează Agerpres, citat de Telegraph.md

Această sesiune, în videconferinţă, este consacrată drepturilor omului în Belarus după expulzarea săptămâna trecută a unor reprezentanţi ai presei străine şi interdicţia de acreditare pentru alţii, a precizat o sursă diplomatică.

Ca şi precedenta discuţie, desfăşurată cu uşile închise la 18 august, noua reuniune este organizată la iniţiativa Estoniei, în prezent membru nepermanent al Consiliului de Securitate.

Mai multe ţări, ca Rusia sau China, consideră că evenimentele din Belarus ţin de situaţia internă a acestei ţări, nu ameninţă pacea internaţională şi, prin urmare, nu trebuie dezbătute în Consiliul de Securitate al ONU.

Criza din Belarus a fost discutată pentru prima dată, acum două săptămâni în cadrul Consiliului de Securitate al ONU la cererea Estoniei și SUA.

Consiliul de Securitate al ONU a făcut atunci apel la luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării situației din Belarus.

Ministrul estonian al Afacerilor Externe Urmas Reinsalu le-a reamintit celorlalţi membri ai Consiliului că au “o responsabilitate-cheie în prevenirea unui conflict violent şi a atrocităţilor în masă”.

Citește și: Israelul și Statele Unite au promis Emiratelor Arabe Unite că Ierusalimul nu va anexa părți din Cisiordania

loading...

Comments are closed.