Politic

Sondaj IMAS: Vlad Plahotniuc și PDM crește în sondaje, Igor Dodon, PSRM și blocul ACUM scad!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rezultatele studiului „Dinamica percepțiilor cu privire la mediului social, economic și politic din Republica Moldova”, prezentat astăzi de compania IMAS, arată că șeful statului Igor Dodon, liderul PDM Vlad Plahotniuc și premierul Pavel Filip sunt principalii trei lideri politici care se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor.

Pe următoarele trei poziții se regăsesc primarul de Orhei Ilan Șor, liderul PCRM Vladmir Voronin și președintele Parlamentului Andrian Candu. Iar după ei sunt lidera PSRM Zinaida Grecianîi, șefa PAS Maia Sandu și liderul Platformei DA Andrei Năstase. Pe locul zece s-a clasat președintele PN Renato Usatîi.

Astfel, comparativ cu sondajele din decembrie 2018 – ianuarie 2019, cifrele din februarie curent arată că Pavel Filip, Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au crescut în preferințele alegătorilor, în timp ce Igor Dodon, Andrei Năstase și Maia Sandu sunt în scădere. Aceste rezultate sunt ca urmare a activității respectivilor politicieni în campania electorală pentru alegerile parlamenare. 

Cât privește încrederea cetățenilor în partidele politice, sondajul arată că, deși sunt în scădere comparativ cu lunile precedente, socialiștii totuși se mențin pe prima poziție cu 26%. În creștere sunt democrații care ar acumula 19,4 la sută din voturile alegătorilor, iar blocul PAS cu DA împreună ar obține 16%. Și Partidul ȘOR va trece pragul electoral cu 7,5 la sută, restul forțelor politice nu au șanse să acceadă în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

Deși a mai rămas o săptămână până în ziua votării, sondajul arată că aproape 20% din cetățenii RM încă nu s-a decis pentru care partid vor vota pe 24 februarie, în timp ce peste 3% au spus că nu vor participa la aceste alegeri.

În video de mai jos puteți urmări prezentarea sondajul integral, realizat de compania IMAS în perioada 3-16 februarie, la comanda Fundației pentru Democrație Modernă (FDM). La sondaj au participat 1 521 persoane, marja de eroare este de plus/minus 2,5%. Pezentarea este făcută de către directorul IMAS, Doru Petruți (Moldova) și reprezentantul LRP, David Narmin (SUA).

loading...

Comments are closed.