(sondaj IRI) Doar PSRM, PAS și PDM ar accede în Parlament. Platforma DA la egalitate cu PCRM sub pragul electoral

andrei nastase sondaj, partide care trec in parlament, popularitate politicieni, sondaje iri, Sondaj, Partide parlamentare, PSRM, PDM, PAS, Platforma DA, Renato USatii, sondaj, ce partide ar intra in parlament

Institutul Republican Internațional (IRI) a realizat un sondaj în Republica Moldova. Printre întrebările adresate moldovenilor, ca de fiecare dată s-au regăsit și cele cu tentă politică ca aprecierea activității politicienilor și a guvernului, autorităților locale sau preferințele partinice.

Moldovenilor le-a fost adresată întrebarea cu privire la preferințele partinice, adică “Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, ce partid ați vota?” Astfel, doar trei partide ar accede în Legislativ. Este vorba de Partidul Socialiștilor cu aproximativ 36%, Partidul Acțiune și Solidaritate cu 20% și Partidul Democrat din Moldova, acesta ar acumula în jur de 8%.

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr condus de candidatul la funcția de primar al Municipiului Chișinău ar fi fost votat de către 4% din alegători fiind la egalitate cu Partidul Comuniștilor din Moldova, deci sub pragul electoral. În sondaj mai figurează Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova, Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale și Partidul Popular Socialist din Moldova. Procentajul acestor partide variază între 1-2%, nefiind cotate cu șanse reale de a accede în viitorul Parlament.

alegeri parlamentare 2018, sondaje politica, partidul democrat sondaje, maia sandu sondaje, platforma da sondaje, partide care trec in parlament, socialisti in parlamentO altă întrebare adresată moldovenilor a fost “Apreciați sau nu activitatea majorității Parlamentare conduse de Partidul Democrat?” 5% din cei intervievați apreciază categoric, 21% apreciază parțial, 22% nu apreciază parțial iar 46% apreciază negativ activitatea majorității Parlamentare. Deci sunt 26% care apreciază activitatea guvernului pe când în cadrul ultimului sondaj era 21% care aveau o părere pozitivă față de majoritatea parlamentară.

majoritate parlamentara, sondaje iri, sondaje politica moldova, partidul democrat sondaje, guvernare proeuropeeana, plahotniuc sondajeÎn cadrul aceluiași sondaj, moldovenii au fost rugați să spună ce părere au aceștia despre politicienii moldoveni. Pe prima poziție s-a clasat Igor Dodon, 51% din moldoveni apreciază pozitiv activitatea acestuia. Pe locul doi, la egalitate se află prim-ministrul Pavel Filip și președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, 40% din moldoveni apreciază pozitiv activitatea acestora. Pe următoarea treaptă se află Maia Sandu, a cărei activitate la fel este apreciată de 40% din moldoveni doar că 55% sunt contra activității ei, în timp ce în cazul lui Pavel Filip și a Zinaidei Greceanîi e vorba de 52% de persoane care își exprimă dezacordul.

Ca și în cazul opțiunilor partinice, liderul Platformei DA, Andrei Năstase este la același nivel cu liderul Comuniștilor, Vladimir Voronin. Activitatea lor este apreciată de 35% din oameni.

La coada clasamentului se află 3 membri fruntași ai PLDM, Viorel Ciubotaru, Tudor Deliu și Vadim Pistrinciuc. Pe lângă faptul că foarte puțini moldoveni apreciază pozitiv activitatea lor, o mare parte nici măcar nu a auzit de ei.

popularitate politicieni, dodon sondaje, maia sandu sonaje, pavel filip sondaje, sondaje politica moldova, nastase sondaje, pldm in sondaje, pdm sondajeO altă întrebare pe care am decis să o includem în acest articol este cea cu referire la activitatea administrațiilor locale, adică a primarilor, consilierilor locali sau raionali.

19% din cei intervievați sunt total de acord cu activitatea autorităților locale, iar 35 sunt parțial de acord. 23% sunt parțial în dezacord iar 20% din cei intervievați sunt total contra activității autorităților locale.

autoritati locale, consilieri raionali, consilieri locali, primari din moldovaSondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1513 persoane, iar marja de eroare este de 2.5%.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share